Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ben Jelloun får kritik

Hassan II tillhörde Ben Jellouns kompisar.   Hassan II tillhörde Ben Jellouns kompisar. Foto: AP

    Tahar Ben Jellouns nya roman (Denna bländande frånvaro av ljus, som den ska heta på svenska) om det marockanska koncentrationslägret Tazmarat har fått bra recensioner i Frankrike - och kritik: Varför har Ben Jelloun, som ständigt skrivit om brott mot mänskliga rättigheter, förut tigit om just Marocko? Är det för att han var så god vän med kung Hassan II (som dog 1999)?

Christine Daure-Serfaty, som 1992 publicerade den första dokumentationen om det då just stängda lägret, anser att Ben Jelloun teg för att han inte vågade kritisera kungen.

Aziz Binebine, överlevande lägerfånge som hjälpt Ben Jelloun med fakta, säger till Le Monde att han ångrar samarbetet. Och Ahmed Marzouki, en av de 57 soldater som - efter det att kupplaner mot kungen avslöjats - hölls instängda i mörklagda celler i arton år, menar att ingen ska tjäna pengar på denna tragedi i den marockanska historien, framför allt inte Ben Jelloun som teg medan det pågick.

Själv säger Ben Jelloun att Binebine som medförfattare ska ha halva författararvodet och att han ska skänka hälften av sitt förskott på 800 000 franc till marockanska människorättsorganisationer.

Det är dock, enligt Liberation, tveksamt om de vill ha hans pengar.

Mats Deland
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet