Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ensamhetens tystnad bryts

Ralph Carlsson som Finbar och Annika Olsson som Valerie i   Ralph Carlsson som Finbar och Annika Olsson som Valerie i "Fördämningen". Foto: MARTIN SKOOG

    Naturligtvis ska en pjäs som utspelar sig på en irländsk pub ramas in av murriga väggar, träpanel som eroderats av årtiondens gäster och smutsiga fönsterrutor. Inget sticker ut, inte ens klientelet: en handfull ungkarlar med grabbig jargong. Och det är just denna vanlighet som gör Fördämningen speciell. En pjäs som inte söker några gränser eller ursäktar sig med ironiska brasklappar. Den utgår från det ursprungliga behovet av gemenskap, att förstå och bli förstådd.

Fyra män - varav tre är ungkarlar - träffas som vanligt på en pub någonstans i en gudsförgäten del av Irland. Ordningen störs då en nyinflyttad och dessutom ung kvinna, Valerie, kommer dit. Trots att Valerie knappt släpps in i samtalet kretsar allt kring henne.

Hon trugas och daltas med. När hon tackar ja till en sup är hon en duktig flicka, nästan som folk. Valerie får kämpa sig till en jämlik gemenskap med könet som handikapp. Johan Ulveson genomför sitt första regiuppdrag med känslighet för det enkla.

Vi slipper bevis på att skådespelarna klarar av att sluddra trovärdigt.

Karaktärerna träder fram i all sin vardaglighet och tystnadens olika kvaliteter tas till vara. Publiken får vrida sig till den pinsamma tystnaden och nicka med den eftertänksamma.

 

    Kusliga historier ackompanjeras av vindens vinande kring knutarna. En historia om övernaturliga ting leder till samtal om känslor som knappast ryms inom sedvanligt pubsnack. Hemmets ensamhet väntar men genom berättandet kan det egna jagets fördämning ge vika för en stund.

Berättandet öppnar för förändring. Stamgästerna kanske till och med kan tänka sig att prata med någon av tyskarna (samlingsnamnet för alla som inte är från byn) som invaderar puben varje turistsäsong?

Karin Mossberg

Om "Fördämningen"

av Connor McPherson

Regi: Johan Ulveson

Scenografi: Ingemar Wiberg

I rollerna: Ralph Carlsson,

Niklas Falk, Annika Olsson, Peter Parkrud, Mats Qviström

Scen: Riksteatern, Vingåker

Speltid: 1 tim 50 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet