Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tahar Ben Jelloun svarar Mats Deland

Hur nära vän var egentligen Tahar Ben Jelloun med kung Hassan II? undrade Mats Deland i måndags.   Hur nära vän var egentligen Tahar Ben Jelloun med kung Hassan II? undrade Mats Deland i måndags.

    Jag har aldrig stått slottet nära. Två gånger träffade jag kung Hassan II, aldrig på tu man hand. Vardera mötet var högst en minut långt.

År 1989 fick jag av en av hans rådgivare förslaget att bli kultur- och mediaminister. Jag tackade nej.

År 1978 gav jag ut den första marockanska romanen om tortyr och försvinnanden: Moha narren, Moha den vise (övers Mats Löfgren, Alfabeta 1990).

Den polemik jag nu är utsatt för har följande bakgrund. Aziz Binebine är en av de män som överlevde fånglägret Tazmamart. Han talade med mig för att jag skulle kunna skriva denna roman. Han skrev under ett kontrakt som medförfattare och fick ett förskott på 408 500 FRF (ca 550 000 SEK), det vill säga 50 procent av förskottet efter skatt eller 33 procent brutto. Därefter bröt han kontakten, av för mig okända skäl.

Denne man bjöd hem mig till sig i Marrakech, i Marocko, den 12 februari 2000 och talade fritt ur hjärtat. Den 8 juni 2000 skrev han ett entusiastiskt brev till mig, efter att ha läst en av de första versionerna av romanen. Han ansåg att romanen var "oklanderlig, perfekt": "bravo!"

Hans plötsliga helomvändning kan inte förklaras på annat sätt än genom att han fått påtryckningar från politiskt håll eller från släktens sida (hans far arbetar fortfarande vid slottet och en av hans bröder är chef för slottets kungliga arkiv).

Tahar Ben JellounSenaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet