Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Gråtande barn är gråtande barn

Richard Turpin och Carl Oscar Törnros i   Richard Turpin och Carl Oscar Törnros i "Sotarpojken". Foto: LESLEY LESLIE SPINKS

    Att göra en pjäs av Lisa Tetzners melodramatiska ungdomsroman Sotarpojken, sätta till lite sång och musik och spela upp den på Stadsteaterns stora scen som någon sorts familjeunderhållning är en rätt vågad idé. Gråtande barn är ju gråtande barn. Men kan man göra vanvördig musikal av Oliver Twists äventyr bland ficktjuvar och mördare i Londons slum, så borde det väl gå an att göra något lagomt hiskligt och lättsmält om några svältande och förnedrade barnarbetare i Milano (under samma hårda tider).

På Stadsteatern försöker man verkligen. En amper Anneli Martini lotsar oss sjungande förbi alla glapp i handlingen, Richard Turpins oskuldsfulla sotarpojke Giorgio har en trotsig resning, de elaka gatpojkarna kan slå härliga volter och de hårdföra typer som köper barn och säljer barn och tvingar upp dem i sotiga skorstenar ser ändå rätt läderartat lidande ut (innerst inne).

Scenograf Sören Brunes har inte behövt spara, varken på kulor eller kitsch. Skorstenarna når ända upp i himlen, det ryker och glöder, ett pälsbeklätt kafé i form av en svart katt dras ut och in på scenen, och ett helt barnboksbageri; mjölet yr, snön yr, vinden viner, enhjuliga poliser med blåljusblinkande hjälmar visslar förbi och den lungsjuka Angelettas säng sjunker rakt genom golvet som i kyrkan. Och när de hostande sotarpojkarna äntligen rymt till den gode doktorn bjuder han på saft och bullar vid ett bord dukat som Jesu sista måltid. På väggen ovanför hänger likt stora altartavlor sekelgamla bilder på bleka barn med blombuketter.

    Men vad hjälper scenografisk cellofan mot sorgesam kola. Duktiga teaterhantverkare, akrobater, effekter och fin stämningsskapande musik ( Ulf Dageby) är inte heller nog. Man kan undra vad Thorsten Flink hade för geniala visioner när han bestämde sig för att göra teater av Sotarpojken. Rymde han för att de inte var så mycket bättre än så här?

Pia Bergström- Edwards

fakta/Sotarpojken

  Av Jonas Cornell efter Lisa Tetzners roman

  Övers: Arne Holmström

  Regi: Johan Huldt

  Scenografi: Sören Brunes

  Musik: Ulf Dageby

  I rollerna: Anneli Martini, Richard Turpin, Anna Rydgren, Carl Oscar Törnros, Johan Wahlström, Michael Kallaanvaara, Lars Dejert, Cecilia Nilsson m fl.

  Musiker: Stig Vig/Mats Deltin, Thomas Eby, Anders Enge, Mårten Holmberg, Felicia Nielsen

  Scen: Stockholms stadsteater, Stora scenen

  speltid: ca 2 tim 45 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet