Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hör ryska pensionärer sjunga fräckisar

    Det finns skivbolag, och det finns SKIVBOLAG. Just som jag hade givit upp om att hitta musik som blott och bart får vara musik utan att förpackas i något smurfhitsfodral.

Då kommer Kenneth Mikkos anspråkslösa cd Russian Home Cooking, på hemkörda bolaget BarentsKultur i Haparanda. En enkel laserskiva med ryskt, karelsk, nenetsiskt och samiskt innehåll. Ingen produktion, ingen kampanj, inga plikter. Bara musik från parkbänkar i Archangelsk och skitiga kök i Solvychegodsk. Det värmer. Ingen åkarbrasa i världen lär värma bättre än när byn Sisjapsks pensionärer sjunger fräckisar, eller när gatumusikanten Alexander Dimitrevitj skäller ut Boris Jeltsin.

    Det är klassiska fältinspelningar detta, sånt där som gjordes förr, med ett minimum av apparatur som också bidrar till att människorna framför mikrofonen spänner av och sjunger helt ocensurerat hur man dödar mygg, bakar goda piroger, vikten av att ha en tät bastu, om stilla vinternätter, ubåtsstäder och hembränt kvass att dricka.

Som gäst, och lyssnare, sätter man sig bara vid det dukade bordet och plötsligt brister allting ut i musik. Tekopparna dansar. Sopporna ångar. Och det är många mil bort från den kommersiella digerdöden.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet