Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kloster eller världen?

    Nog är det en fin saga, komponerad i den österländska berättartraditionen. Om natten i Jerusalem, av danskan Birgithe Kosovic, använder den labyrintiska spegeltekniken - berättelsen i berättelsen i berättelsen - dock utan att läsaren helt går vilse. Att läsaren ska tappa fotfästet är annars en av den renodlade barocka romanens syften, då den gestaltar världen som bedrägeri, kvicksand och irrbloss. Även Kosovics korta roman gör detta, men här finns en strävan efter försonande sammanhang, vilket visar sig i både form och innehåll.

 

    Berättelsen handlar om "oöverensstämmelsen" - den mänskliga otillräkneligheten. Den utspelar sig vid det förra

roman

Birgithe Kosovic
OM NATTEN I JERUSALEM
Albert Bonniers Förlag

sekelskiftet. Theodor, som lämnats på en barnhustrapp när han var spädbarn, har sökt sig till religionen i sin längtan efter utvaldhet och frihet från jordiska band. På väg in i andra hälften av sitt liv förälskar han sig i en sömmerska, som är gift. Han beger sig då på pilgrimsfärd till Jerusalem, för att återfinna sin tro. Där möter han en gammal kvinna, som berättar historien om paschan och hans fyra hustrur för honom. En historia om svartsjuka och konkurrens, som ett mässingsarmband med nitar sätter punkt för.

Självklart och skickligt berättat - någon skulle säkert invända att det nitförsedda mässingsarmbandet riktade sig mot fel ansikte. Vad munken Theodor gör av den gamla kvinnans berättelse är inte helt och hållet utsagt - om han väljer klostret eller världen.

Maja Lundgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet