ÅSIKT

Hollender snaskar på eländet– då devalveras indignationen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Börje Thuresson
Pål Hollender provocerar med sin film ”Buy Bye Beauty”.

Ena året granskas

porrindustrin och i år skildras prostitutionen i Riga. Gör dokumentärfilm om sex, och du är säker på uppmärksamhet och att debattmaskinen drar i gång.

Pål Hollenders Buy Bye Beauty, som gick upp på Göteborgs filmfestival i går kväll, har fått åtskillig uppmärksamhet redan i förväg, och inte helt smickrande. Skälet är sekvenserna i slutet, där regissören själv ligger med tre lettiska prostituerade.

Som pr-gimmick, medveten eller ej, bar tilltaget frukt. Utan de scenerna ingen förhandspublicitet. Det är bara det att de samtidigt innebär att regissörens trovärdighet punkteras och filmens moraliska botten faller ur.

Innan dess har

Hollender i intervju efter intervju och statistik på statistik visat fram det lettiska eländet. Låga löner, prostitution som en vanlig bisyssla, utländska företag som tar hem jättevinster (imperialism och utsugning hette det förr), affärsmän som beter sig som svin och närmast våldtar tonårsflickor på dansgolvet utan att polisen ingriper. Tvärtom förekommer det att polisen agerar hallick.

Det blir lite

monotont till slut, och nog undrar jag var Hollender fått alla siffror ifrån. Men indignationsmättat är det – ända tills regissören själv vill vara med och snaska på eländet. Då devalveras indignationen till något som liknar ett eländigt alibi.

Varför dessa scener?

För att visa att vi alla är delaktiga och även han? Håller inte. Alla och envar har alltid ett moraliskt ansvar inför sig själv och vad man aktivt tar del i.

Var detta Hollenders motiv hoppas jag han inte gör en film om barnprostitutionen i Thailand nästa gång.

Gunder Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM