Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Myten och sanningen om nazismen

    Inom loppet av två veckor har två filmer om nazismen i Sverige haft premiär. Filmerna har många beröringspunkter. Jämförelser är naturligtvis ofrånkomliga.

Båda filmerna är relativt korta, 25 respektive 16 minuter. Båda angriper och beskriver samma ämne under samma tidsperiod. Båda är tekniskt skickliga hantverk. Där upphör likheterna.

Den första filmen, Bakom fiendens linjer av Jonas Åkerlund, hade premiär på den stora artistgalan på Globen. Filmen är en ren fiktion med inhyrda skådespelare. Nazisterna beskrivs genomgående som socialt inkompetenta och alkoholiserade idioter som gjorde Hitlerhälsningar mot toalettstolar och som överhuvudtaget inte kunde organisera en sandlåda.

Filmen tog udden ur artistgalan. Problemet var att beskrivningen gick på tvärs med allt som hade med verkligheten att göra. Det var uppenbart att Åkerlund inte tagit intryck av ett enda ord som akademiker och andra branschkunskapare hävdat i åratal. Det var ett slag i ansiktet på antirasister och seriösa forskare.

 

    Den bild av nazism som Åkerlund förmedlade är en myt som odlats bland vissa myndigheter som inte vet hur de ska hantera en växande rasism och antisemitism, och följ-aktligen reducerat problemet till en fråga om polisiära eller socialvårdande insatser. I det scenariot måste skinnskallar framställas som imbecilla korkskallar. Men om detta hade varit verkligheten så hade Globengalan aldrig behövts.

Visst, det finns alkoholiserade skinnskallar, men i verkligheten är nazister genomgående välutbildade, välanpassade och välorganiserade. Dagen efter Globengalan hamnade jag av en slump i samma tunnelbanevagn som en känd Stockholmsnazist. Han satt och läste Aftonbladet. Ingenting i klädsel eller uppträdande skilde honom från medpassagerarna.

Den andra filmen var Högerextremismen i Sverige av Ingemar Schmid och Karl Axel Jansson. Den premiärvisades av statsministern på Stockholmskonferensen om intolerans och rasism i veckan.

 

    Kontrasten kunde inte ha varit större.

Under 16 minuter presenterades den svenska extremhögern kallt och sakligt. Varje ord var korrekt och varje sekvens autentisk. Budskapet utgjorde en chocköppning på konferensen och gav upphov till ett flertal diskussioner mellan ledande internationella experter.

Schmids och Janssons film visade exakt varför både Globengalor och Stockholmskonferenser är nödvändiga.

Stieg LarssonSENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet