Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Lite kärlek, lite sex - och lite naket

Shanti Roney och Angela Kovács i   Shanti Roney och Angela Kovács i "Tio exempel på kärlek". Foto: ALEXANDER KENNEY

    Flickan och taxichauffören, taxichauffören och aupairflickan, aupairflickan och studenten, och så vidare, och så vidare. Dramaten hakar på det som gjort smällsuccé i London och New York med Nicole "Eyes wide shut" Kidman naken på scenen. Men det som är succé där, måste det bli succé här? På vägen mellan förlagan, Arthur Schnitzlers oblygt desillusionerade pjäs Kärlekskarusellen och samtidens lösa förbindelser har David Hare inte bara passerat utan rejält gått ner sig i succékonventionernas träsk. I det träsket sitter också Dramatens föreställning rejält fast medan den i Eva Dahlmans regi på Elverket vinkar och försöker se mer ung och häftig ut än så.

Mikael Varhelyis scenografi är ett stort och vägglöst dockskåp med små utrymmen kring dubbelsäng, soffa, dyscha och madrass. Här halkar Angela Kovács och Shanti Roney in och ut, i nya kostymer och gamla klichéer. Som på den värsta privatteater men dessvärre helt utan dess humor och auktoritet. Den självupptagna konstnären, som Roney gör till en verbalt idisslande Ulf Lundell, inför Kovács fysiskt kråmande beundrarinna. Aupairen som går från sömnigt ointresse till att frejdigt duka upp sig på köksbordet inför den tövande studenten, som sedan går över på den erfarna gifta kvinnan i Madonna-kroppsstrumpa.

 

    Ja, ja. Kärleken som ideal jagar fram skönmålningar, bevis på utvaldhet och exklusivitet medan verklighetens lust visar ett råare ansikte. Det är bara dig som jag har älskat! Vi har mer än en passion (som förr eller senare ändå dör), vi är kamrater för livet, orerar politikern inför sin klen- och otrogna fru innan han i nästa scen sätter på fotomodellen.

De stora digitala siffrorna på Elverkets väggar ger sitt klara besked. Inte 45 sekunder, men var det 1 timme och 25 minuter? Kärleken mäts i tid, så länge ett samlag varar, så mycket älskar du.

Flickan gör det först snabbt mot väggen och utan att få betalt, sist med den betalande adelsmannen som gärna vill tro att han tillbringat natten med att bara kyssa hennes ögon. Kärleken är med andra ord precis så oromantisk, mekanisk och upprepbar som vi vill inbilla oss att den inte är. Till detta världsvisa perspektiv tycks Hare lägga ett mycket gammalt "gott så". Låtsas nu bara inte att detta skulle vara något för en ung publik.

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet