Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Omänsklig framtids- såpa

    Mario Grut har svårt att känna värme för trevliga maskiner
Eva Röse och Jakob Eklund i en scen ur   Eva Röse och Jakob Eklund i en scen ur "Komisk talang". Foto: ROGER STENBERG

    Oftast rör sig Ayckbourn i den klyftiga salongskomedins halvvärld i vårt eget nu. Här har han flyttat tidsgränsen lite fram i kalendern. Men de konservativa mönstren består.

Spelplats denna gång är en tv-studio där en såpa ska göras med Jacie Triplethree ( Eva Röse) i en roll. På plats är också såpskrivare Adam ( Jakob Eklund) som i välkänd Pygmalionstil grips av vådlig kärlek till sin hjältinna. Trots att lite talar för henne. Hon är inte kvinna. Hon är android. En könlös robot. Vad nu en sån kan tåla av empatier.

 

    Hela såpan görs av robotar. Det är pjäsens vits. Men det är också dess krux. För även om en del androider är "++" eller rent av "trevliga" är det, saft suse mig, som dansken säger, inte lätt att trivas med dem. Psykologisk övervärme offrar man inte gärna på maskiner.

Ayckbourn abstraherar sig alltså väl långt bort. Men som svalt provocerande tankeexperiment är hans komedi roligt lagd på populära spelfält. Det är mycket här om "identitet" och "artificiell intelligens" och andra it-igheter.

Vilket inte hindrar att han löddrar upp samma sorts såpa som den han ironiserar mot. Som skimrigast är bubblorna när Jacie ska lära sig läsa och författaren tar till texternas text. "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord ..." I öfre östermalmssalongen är då intet öga torrt.

Roligare blir det när poäng tas på situationskomik som finns i själva grunden. Jacie tappar programmeringen och går från tjejpip ner i tuffbas. Jacie dansar rock med rätta robotstuket. Jacie töms (indiskret) på födan hon satt i sig.

 

    I allt detta har regin understrukit det övertydligt såpiga. I en pain-in-the-ass-ig biroll lyser Irene Lind. Röse är duktig som robot. Eklund ger rörande mänsklig ton åt sin Adam.

Men lite mer mänskligt borde nog till för att få ner denna robotkomedi till det angelägna.

Mario Grutteater/KOMISK TALANG

Komedi av Alan Ayckbourn

Regi: Agneta Ehrensvärd

Dekor: Anna Asp

I rollerna: Eva Röse, Jakob Eklund, Therese Brunnander, Göran Ragnerstam, Basia Frydman, Irene Lindh m fl

Premiär: Dramaten (Lilla scenen)

Speltid: 2 timmar 50 minuter (inklusive paus)

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet