Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vad gjorde du när du inte sjöng?

Kenny Håkansson.   Kenny Håkansson.

    Minns du Kebnekajse, folkrockgruppen som gav grönavågen sånger att nynna till. Eller gitarrhjälten Beno Zeno från Dag Vag. Och Zilversurfaren, eller han i mörka glasögon som körde en syntgitarr i röven på nationalromantikens Alfvén och Peterson-Berger.

Nu är han tillbaka. Det är sparsamt, förunderligt och känsligt när Kenny Håkansson tar sig an Strindberg, Karlfeldt och Boye på nya cd:n Hjärtats gåtbok.

Låtarna Vargarna på Skansen eller Drömd lycka är väl inget man går och blir religiös av. Utan det är rösten: den kraftfullt ljusa stämman. Det sägs ju att ögat är själens spegel, men det är sällan man får höra en röst så klar och oskuldsfull med tanke på allt den gått igenom av tjugofem års musikrörelse.

 

    "Rösten - vad är den för djur"? undrade Katarina Frostenson en gång. En liten ekorre? En skogsduva? Ett rådjur? Rösten skjuter ut, svävar, stiger, skingras och dör.

Det är klart att musiken och språket föds ur rösten. Den ljusa virveln bortom form och elegans och censur. Det är dit Kenny Håkansson har återvänt. Så Kenny, vad gjorde du alla år som du inte sjöng?

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet