Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Är det här verkligheten?

Xavier Veilhan ställer ut en komplex installation på Galleri Andréhn-Schiptjenko, Stockholm.   Xavier Veilhan ställer ut en komplex installation på Galleri Andréhn-Schiptjenko, Stockholm. Foto: ANNA KLEBERG

    Fransmannen Xavier Veilhans tredje separatutställning på Andréhn-Schiptjenko skiljer sig något mot vad jag sett tidigare av honom. Han har framför allt blivit känd för sina popinfluerade datormanipulerade fotografier som på ett suddigt men ändå realistiskt vis avbildar absurda situationer. Nu visar han en komplex installation.

Förutom två svarta monokroma målningar hänger det några manipulerade fotografier på väggarna. De föreställer alla en man med en tight, tunn dräkt över hela kroppen (inklusive huvudet). Men det är en besynnerlig träkonstruktion på golvet som spelar huvudrollen. Jag tolkar den som en modell av ett stadslandskap. I ena hörnet står en liten dator som visar en digitalt ruffig film tagen med minikamera inuti modellen.

Resterna av Veilhans performance från vernissagen finns kvar; ett par stövlar, stålkulor med mera. Var denna performance en nyckel till att förstå installationen? Jag vet inte, jag var inte där, men det vilar en efterstämning i rummet, någonting har ägt rum.

 

    Oavsett vad installationens olika delar egentligen refererar till är det utställningens övergripande idé som intresserar mig. Installationen är uttalat teatral. De olika delarna är rekvisita, de signalerar till fiktiva konstruktioner i vilket olika slags dramer eller situationer kan äga rum. Fast mer på ett abstrakt tankeplan än som en ren social mötesplats. Häri ligger en skillnad mellan Veilhan och en hel del andra, i synnerhet franska konstnärer, som byggt upp relationsorienterade miljöer i vilka publiken bokstavligen kan vistas. Veilhan är mer strikt. Det är ett abstrakt, intellektuellt rum som han skapar.

 

    Veilhan har i olika sammanhang sagt att hans modeller är "verktyg för att förstå verkligheten med". Men vilken verklighet? Är det utställningen som sådan som är verkligheten? Jag uppfattar att Veilhan menar det. Den så kallade verkligheten är konstruktioner av oss människor, det är människan som skapar verkligheten. Det är en stimulerande tankelektion som Xavier Veilhan också lyckas ge intressant visuell form åt.

John Peter Nilsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet