Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Mångfalds-lögnen

    Denna notis läser ni förslagsvis långsamt och när ni har läst färdigt läser ni en gång till. Lova det. Annars måste vi dubblera den i vår nit att illustrera det vi länge anat - nämligen att SVT:s Rapport och Aktuellt blivit alltmer lika varandra efter sammanslagning och kanalbyte. Det som annonserades som "ökad mångfald" har blivit tvärtom: antalet identiska inslag har ökat kraftigt, precis som andelen inslag som bygger på samma händelser.

Det är P-O Johansson, chef vid Institutet för Medie-studier och med ett förflutet i SVT-ledningen, som har jämfört programmen under några veckor 1998, 1999 och 2001. Siffrorna redovisas i senaste numret av Resumé.

Skrämmande siffror, kan man tycka: de identiska inslagen har stigit från runt 4 procent till cirka 15, bevakningen av samma händelser har lyft från runt 50 procent av programtiden till 65-71.

Eva Hamilton, chef för SVT-nyheterna, säger till Resumé att samkörningen är ett sätt att använda pengarna så klokt som möjligt, även om hon är bekymrad när bildrapporteringen från stora nationella händelser dubbleras.

"Jag är rädd för att det är en tendens att nyhetsvärderingen i västvärlden är mer och mer likartad. Varför skulle SVT vara annorlunda?"

Nej, varför?

Låt oss i alla fall slippa repriserna på klyschorna om "ökad mångfald".

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet