Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tre viktiga nycklar

John Le Carré. Teckning: TULLIO PERICOLI   John Le Carré.
Teckning: TULLIO PERICOLI


    John Le Carré angriper i sin senaste bok, The Constant Gardener (Aftonbladet 21 januari), den multinationella läkemedelsindustrin för cynism, girighet och för att exploatera den fattiga världens befolkning. Rutinmässigt avfärdas hans kritik av sådana som Financial Times, Economist och Dagens Nyheters kultursida. Le Carré skriver onyanserad pamflett och förmår inte gestalta, heter det med fin känsla för storbolagens själsliv.

Carré själv berättar, överraskande öppet, i The New Yorker om hur romanen växte fram.

Tre möten avgjorde. För ett tjugotal år sedan kom en skäggig man incyklande på en Baselkrog där författaren förfriskade sig. Den cykelåkande mannen var avhoppad kemist, förvandlad till anarkist. Han ville inte "fortsätta att förgifta världen" och vara i tjänst hos läkemedelsbolagen. "Jag ska fundera ut ett sätt att skriva om dig och dina multisar", noterade Carré.

 

    För fem år sedan stötte Carré på en excentrisk engelsman som delade ut blommor på en Londonkrog. Tokig men vänlig, sa gästerna om honom. "The Mad Gardener", skrev Carré i sitt anteckningsblock, en lovande romantitel. Blomsterutdelaren sörjde sin döda hustru.

Hustrun skulle kunna ha varit Yvette Pierpaoli, som han mötte i Phnom Penh l974. Pierpaoli beskrivs av Carré som en heroisk kvinna, ständigt och konkret engagerad i kampen för fattigdomens och krigets offer. Carré har läst hennes självbiografi. Hon utsatte sig för obegripliga faror för att kunna transportera hjälp, också in i de värsta katastrofområdena. Ibland krävde hon konkret bistånd från rika män, som hon höll som älskare. Bland andra avkrävdes en stenrik svensk med egen skärgårdsö, att som tack för ett romantiskt möte betala transporter av ris till flyktingar i Kambodja. Pierpaoli är, biografiska olikheter till trots, förebilden till Tessa Quayle, huvudperson i The Constant Gardener. Tessa Quayles och Yvette Pierpaolis död är romanens själva motor, berättar Le Carré.

Klokt av honom att dela ut nycklarna till romanen. Känsliga läsare kan ju annars tro att han bara vill vara elak mot välmenande läkemedelsbolag.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet