ÅSIKT

Facket förlorade fem miljoner på Stockholm News

...medan Arbetet fick dö.

1 av 2
Metall satsade på Stockholm News, medan Arbetet tilläts gå omkull.
KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

HÅKAN JAENSSON om Metall och mediepolitiken.

I senaste numret av Pressens Tidning berättar Hans Strandberg, featurechef på Stockholm News, historien om gratisbladets uppgång och fall.

En vecka före start anföll Jan Stenbeck med konkurrenten Everyday; efter bara sex veckor blödde Stockholm News svårt och en nedläggning diskuterades.

Vid jul var tidningen död, sedan en holländsk räddare i nöden hoppat av. 50 människor hade förlorat jobbet.

Planerna på ett mediehus med "gratisnyheter i tryck, på nätet, i radio och digital tv" hade gått åt pipan - tillsammans med drömmarna om utlandsetablering och börsintroduktion.

De anställdas optioner hade blivit värdelösa, idékläckaren Thomas Mattsson hade förlorat 29 999 kr på aktier à tio öre styck och superkapitalisten Björn Nordstrand påstås ha gjort en förlust på drygt en miljon.

Industrivärden blåstes på 30 miljoner och även LRF:s schweiziska återförsäkringsbolag och Svenska Sportskytteförbundet (!) hörde till förlorarna.

Det mest anmärkningsvärda är att Metall, fackförbundet, hade satsat nästan fem miljoner kronor. Fem miljoner på ett gratisgeschäft i Stockholm - medan Arbetet i Malmö och Göteborg tilläts gå omkull.

Är ni inte kloka på Metall? Ungefär det frågade jag ekonomichefen Håkan Arnelid.

- Större delen av vår kapitalförvaltning är utlagd på ett antal bolag, säger han. Vi ger inga anvisningar när det gäller de enskilda besluten.

Metall har vissa etiska regler, enligt ett vedertaget internationellt regelverk.

- Men det finns inga mediepolitiska pekpinnar i våra uppdrag, säger Arnelid, som uppskattar att Metall centralt satsade tre miljoner i Stockholm News och att olika Metallavdelningar bidrog med knappt två miljoner.

Är det inte litet besynnerligt att satsa på en "opolitisk" tidning - och samtidigt låta en närstående tidning gå omkull?

- Arbetet har aldrig ingått i kapitalförvaltningen, säger Arnelid. För övrigt har vi satsat på Arbetet i form av efterskänkta lån, hyror med mera.

Alltså: Metall har låtit kasta fem miljoner i sjön på ett projekt som - åtminstone i journalistkretsar - bedömdes som mycket osäkert och som, även om det hade gått bra, knappast hade varit till någon större glädje för arbetarrörelsen på mediearenan.

Det är kapitalpolitik, inte mediepolitik.

För någon sådan har rörelsen ännu inte klarat av att skaffa sig.

Håkan Jaensson