Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Utrymme för icke-platser

    En tydlig trend de senaste åren har varit konst i gränslandet till arkitektur och design, alltifrån renodlade objekt till sociala stadsvandringar i situationistisk anda. Framförallt har många fotografer dokumenterat stadsmiljöer.

Matthias Hochs bilder av folktomma exteriörer och interiörer i Paris refererar till François Mitterrands postmoderna 80-tal där vi såg ett nytt Paris växa fram som tog avstånd från Haussmanns vinkelräta estetik. Samtidigt fortsatte den franska besattheten för monumentalarkitektur.

 

    Hochs bilder är varken kritiska eller bejakande till denna nya verklighet, snarare framstår referensen som ett slags kuriost extravärde.

Det är fotografiernas anonyma urbanitet som jag fascineras av. Hoch lyfter fram ”icke-platser” som vi till vardags inte ser eller tänker på, detaljer av möten mellan olika arkitektoniska element som han ger nytt estetiskt värde genom att isolera dem från sitt sammanhang.

Det är ingen revolutionerande metod, men Hoch gör det bra. Förutom den formmässiga och estetiska träffsäkerheten är bilderna konceptuellt alkemiska. Genom subtila förvrängningar av ljuset och beskärningar omvandlar han ”icke-platserna” till någonting annat.

Han upphöjer det tillfälliga till något evigt. Trots att staden är en konstruktion av oss människor är det som om staden lever ett eget liv oavsett oss.

John Peter Nilsson

 konst/Matthias Hoch

Galerie Nordenhake, Stockholm

T o m 2 mars

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet