Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Njutning- för den som blundar

Ann-Marie Backlund och Krister St. Hill i   Ann-Marie Backlund och Krister St. Hill i "Trubaduren" på Göteborgsoperan. Foto: INGMAR JERNBERG

    Göteborgsoperans uppsättning av Verdis Trubaduren är den första i Sverige på bortåt trettio år. Framför allt har problemet varit att finna de rätta sångarna för de fyra stora kanonrollerna. Andrarangsartister göre sig icke besvär.

Göteborgsoperan har glädjande nog lyckats. Ann-Marie Backlunds ungdomliga Leonora har en osedvanlig lyster på höjden, medan hennes älskade Manrico, Jon Runar Arason, med äkta spintoklang i sin tenor bemästrar den berömda och beryktade strettan med tveklöst och framgångsrikt hjältemod. Krister St. Hill vet hur man färgar en mörk barytonstämma med äkta skurksvärta, och ryskan Irina Tchistiakova som Azucena har verkligen en sådan där sällsynt dramatisk altstämma, där de djupt ansatta hämndtonerna får lyssnaren att rysa av förtjusning. Desutom har

Patrik Ringborg gjort ett gott jobb med orkestern.

Allt frid och fröjd alltså? Nej, dessvärre inte. Till ett sceniskt operaframförande hör också en regissör, men har det verkligen funnits någon sådan i Göteborg? Denna uppsättning är ett samarbete med Los Angeles-operan, och jag får en känsla av att regissören Mr Lawless på modernt vis bara skickat ett mejl med några schematiska anvisningar om hur han vill ha det.

 

    Personregin är helt enkelt usel, fatalt nog när det sjungs så storartat. Själva vitsen med ett sceniskt framförande är ju att gestalterna på scenen både till kropp och röst ska formas av musiken (det är en av flera radikala skillnader mellan teater och opera). Men här fungerar det inte alls.

Scenografin med stora skjutbara mörka väggar kan till nöds kallas funktionell, men hade jag inte känt det som min kritikerplikt att hålla ögonen öppna skulle jag bara ha blundat och njutit (musiken är ju formidabel!). Och så ska det inte vara vid en levande operaföreställning.

Lennart Bromander

opera/Trubaduren

av Giuseppe Verdi

Regi: Stephen Lawless

Scenografi: Benoit

Dugardyn

Dir: Patrik Ringborg

I rollerna: Ann-Marie

Backlund, Jon Runar Arason, Irina Tchistiakova, Krister St. Hill, Mats Almgren

Scen: Göteborgsoperan

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet