Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Munter debut på operan

Eir Inderhaug som Giulia och Ulf Øien som Dorvil i   Eir Inderhaug som Giulia och Ulf Øien som Dorvil i "Silkesstegen" på Malmö musikteater. Foto: ANDERS MATTSSON

    1812 var ett bra år för Rossini. Han fyllde tjugo år, skrev fem operor, och vips var han det hetaste namnet inom operavärlden. En av de fem, enaktsfarserna, Silkesstegen, fick i går efter 189 år sin Sverigepremiär i Malmö (i Stockholm tycks man hålla styvt på att Barberaren i Sevilla är Rossinis enda opera). På tiden alltså, särskilt som Silkesstegen numera har viss Sverigeanknytning. I den märklige musikaliesamlande sjökaptenen Rolf Nydahls efterlämnade samlingar i Stockholm hittades på åttiotalet manuskriptet till Silkesstegen. Det är den äldsta existerande autografen till en Rossiniopera, och den vetenskapliga utgåvan kom sedan att ombesörjas av en svensk forskare, Anders Wiklund. Om detta stod mycket att läsa i programmet till framförandet av Silkesstegen vid Rossinifestivalen i Pesaro i somras men konstigt nog inte ett ord i Malmöprogrammet.

 

    Nå, i operadebuterande skådespelaren Allan Svenssons regi har det i alla fall blivit en något konventionell men musikaliskt munter tillställning. Historien bygger på en helt banal fransk fars, men sådant material kunde den unge Rossini skapa guld av, framför allt i de benådat dåraktiga ensemblerna. Tajmningen var utmärkt, och med två så briljanta sångar-skådespelare som Thomas Lander (den dumme friaren) och Olle Persson (den korkade betjänten) går det knappast heller att misslyckas. Det älskande och hemligen redan gifta kärleksparet, sop-ranen och tenoren, var i Malmö norskt, och Tom Øien visade upp en vacker lyrisk tenor men med vissa problem i de snabbare tongirlangerna. Eir Inderhaugs sopran förlorade lite för ofta i klang och fyllighet, medan Katarina Giotas som hennes mezzokusin (hon får den ratade dumme friaren på slutet) är värd ett positivt utropstecken.

Lennart Bromander

opera/Silkesstegen

av: Gioacchino Rossini

Regi: Allan Svensson

Scenografi: Göran Arfs

Dirigent: Russell Harris

I rollerna: Eir Inderhaug, Tom Øien, Olle Persson, Thomas Lander

Scen: Malmö musikteater.

Tid: 1 timma och 40 minuter

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet