Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Otyglat är bäst

Ur   Ur "The Rider" av Theater Derevo.

    I hela Medborgarhuset spelades i höstas Hotel Europa, en generös men ganska ojämn intercultföreställning i åtta känsloladdade scener. För texten stod den makedoniske dramatikern Goran Stefanovski men orden spelade mindre roll när ensemblen från de forna öststaterna visade prov på sin scenkonst av rörelse, rytm och starka bilder. När rysktyska Theater Derevo nu gästspelar på Backstage är det nästan inga ord alls men desto mer av en alldeles särdeles scenisk fantasi vars rikt utrustade lidelse för publiken bort från allt vad igenkännbart och lagom heter.

The Rider är en sagolik tripp in i överhettade poetiska visioner och successivt uppvarvade förlopp där skådespelarna precist och komiskt oförtröttligt agerar som dockor i ett alltmer vanvettigt lekande. Den käcke sjömannen i randig tröja och liten båt som idogt rökande sticker och mejar ned alla leda fiender och befriar den stollige piraten från vars medhavda häst-huvuden de snart kan rida och panga vidare.

Kvinnorna, likt gudar, med långt blont hårsvall och erigerade penisar i arketypisk envig. Det lustiga mekaniska huset där stora guldhänder lyfter på svarta sammetsförhängen och blottar dansande nakna kvinnor innan maskineriet löper amok. Derero har en alldeles genial känsla för lekar och sabotage, för vad som så exakt och befriande kan uttryckas då skådespelaren bär en mask. Och instucket däremellan, små scener med försiktigt tövande figurer.

Tur för er som bor i Göteborg och Skövde – dit kommer nämligen Derevo!

Barbro Westling

teater/THE RIDER

av och med Anton

Adassinski & Derevo

Scen: Backstage,

Stockholms stadsteater

Speltid: 1 timme 20 minuter

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet