Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nietzsche om beteendet mot djur

Bild: EDWARD DERKERT   Bild: EDWARD DERKERT

    Man kan iaktta uppkomsten av moral även i vårt beteende mot djur. Där nytta eller skada inte spelar in har vi en känsla av fullkomlig oansvarighet; vi dödar och skadar till exempel insekter eller skonar dem och tänker därvid för det mesta ingenting. Vi är så råbarkade att till och med vår förtjusning i blommor och små djur nästan alltid är mordisk: vilket på intet sätt förringar vårt nöje av dem.

– Det är nu årets varmaste dag, en festdag för de minsta djuren, och vi trampar utan att vilja det, men också utan att ge akt på det, än här än där ihjäl en liten mask och en skalbagge med vingar.

  Gör djur oss någon skada strävar vi på alla vis att utrota dem, och utan att vi egentligen vill det är medlen ofta grymma nog: det är en grymhet av tanklöshet.

Gör de nytta utnyttjar vi dem: tills en mer förfinad klokhet lär oss att en del djur ger rik belöning för en annan sorts behandling, nämligen vård och avel. Då först uppstår ansvarskänsla. Mot ett husdjur undviker man grymhet; den ena människan blir upprörd om den andra är obarmhärtig mot sin ko, helt i linje med den primitiva gruppmoral som ser den gemensamma nyttan hotad när en enskild gruppmedlem förgår sig.


Vi är så råbarkade att till och med vår förtjusning i blommor och små djur

nästan alltid är mordisk.

Den som i en sådan grupp blir varse en försyndelse fruktar indirekt en skada för sin egen del: och när vi ser husdjur behandlas illa blir vi oroliga för köttets, åkerbrukets och transportmedlens kvalitet. Därjämte väcker den som är brutal mot djur misstanken att han också är brutal mot svaga, olikställda människor som inte förmår ge igen; han uppfattas som simpel, blottad på all ridderlighet. På så vis uppstår en ansats till moralisk förnimmelse och bedömning: den största insatsen gör sedan vidskepelsen.

Många djur lockar genom sina blickar, läten och åtbörder människan att dikta sig in i dem, och många religioner lär oss att se vissa djur som boningar för människo- eller gudasjälar: varför de tillråder försiktighet, ja vördnad i behandlingen av djur över huvud taget. Även där den sortens vidskepelse dött ut fortsätter de känslor den har väckt att verka, mognar och bär frukt.

– Kristendomen har i det avseendet som bekant utmärkt sig som en torftig och regressiv religion.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet