Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

I väntan på något stort

BARBRO WESTLING ser en rolig och tillbakalutad debutant

    När Noomi öppnar sin färgglada plastbag och på den blanka blå catwalken börjar sätta ut små ljusa vimplar på de platser där hennes kamrater gjort aktioner mot den globala kapitalismen är det nästan så man hör hur det knäpper till i publikens hjärnor (eller är det hjärtan). Äntligen någon som inte sugits in i den stora satsa-på-dig-själv-och-skit-i-andra-vågen. Äppelätande Katharina Cohen i rollen tror på det hon säger och brinner för att reclaima gator och tänka globalt. Självklart är det hon och young love som kan rädda supernörden och kalenderbitaren Rickard ( Tobias Theorell ) ur den leda webbyråns garn.

 

    Brinner gör i och för sig även Karl-Robert Lindgren som den bombastiske kommunalordföranden från Hjoggböle som uppeldad av Jonas Birgerssons folkliga appeal försöker sätta glesbygden på IT-kartan. Att han enbart är löjlig gör dock ”Kukis”, grundare av hippa Adventure.com, klart genom att bokstavligen sätta sig på honom. Det är nya tider nu och på kontoret må färgen redan flagna i taket och de anställda tumla runt som på dagis, det är ändå där det händer.

I Marianne Lindberg De Geers scenbild på Unga Klara slingrar sig den granomslutna landsortsvägen utopiskt bort, men det är inte horisontalt utan vertikalt som alla strävar, väl de är i staden där ”alla” har 300 kvadrat på Strandvägen. Speciellt strävar kvinnorna. Malin Eks excentriskt kultiverade sekreterare är underbar som levande anakronism på webbyrån men hon har inte mycket annat än sitt arbete att gå till. Cilla Thorells före detta sosse och riksdagspolitiker är så hektiskt på väg åt samma håll – att vinna världen – att hon inte märker att hon för länge sedan förlorat sig själv. Uppassande sambon och luggslitne kulturarbetaren Brutus ( Andreas Kundler ) varken ser eller hör hon. Som en bulldozer går hon fram och ger inte bara politikens utan också kvinnlighetens kris ett ansikte.

 

    Det är en underhållande och intelligent ensidig bild av Sverige som debuterande dramatikern Andreas Kundler ger med JB. I Simon Norrthons välavvägda regi har föreställningen både charm och lyster, framför allt genom de humoristiskt välspelade rollerna. Det är påhitt, musik och show, precis som i IT-verkligheten, och uteliggaren Albert, som vi hela tiden ser, presenteras bara genom samma högdramatiska CBS 60 minutes-reklam.

Om JB speglar ett samhällstillstånd, där ingen kan undgå att påverkas av tidsandan, är det mer självbespegling som de fyra unga i Teater Replicas Stand by ägnar sig åt. Debuterande Irene Neiss fångar i en rad scener, filmade och spelade, en livskänsla som pendlar mellan tomhet och att vara på väg till festen. Var och en för sig själv men perspektivet är mer än välkänt , hur brinnande unga är dömda att stelna bakom medelålders masker. Ibland lyckas dock den konstnärligt utstuderade föreställningen, i Jurek Sawkas regi, skapa en förnimmelse av ett sammansatt ungt nu som verkligen skiljer ut sig. När allt verkar möjligt och alla gränser är överträdda, vad återstår då?

 

    Ingenting klarnar i Stand by, vi befinner oss vid samma tomhet då det är slut. Men det är en tomhet som helt säkert bor granne med ”Kukis” på Strandvägen.

Barbro Westling

teater

JB

av Andreas Kundler

Regi: Simon Norrthon

Scenografi: Marianne Lindberg De Geer

Musik: Olle Linder

I rollerna: Tobias Theorell, Malin Ek, Karl-Robert Lindgren, Andreas Kundler, Stefan Norrthon, Cilla Thorell och Katharina Cohen

Scen: Unga Klara, Stockholms stadsteater

Speltid: 2 timmar 40 minuterSTAND BY

av Irene Neiss

Regi: Jurek Sawka

Scenografi: Tess Oweson

I rollerna: Violetta Barsotti, Eva Welinder, Johan Ehn och Sverrir Gudnason

Scen: Teater Replica, Stockholm

Speltid: 1 timme 20 minuter

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet