Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Urskitig realism

    Åskskrällar, blått ljus och i mörkret sitter ett gäng uthungrade åld-ringar och kalasar på helstekt hund. Den skitiga realismen kan inte vara skitigare än när den kommer från Göteborg. Björn Runge har gjort det på film (vem kan glömma den sjukt gröna toalettscenen från Runges Harry & Sonja) och gör det nu i en tv-serie i sex delar.

 

    Anderssons älskarinna är en skrällande motbild till allt vad fint och passande heter. Här skildras varken den nya ekonomin eller medelklassens sjå med själen och märkesvarorna utan ett samhälle av långtidssjuka, alkoholister och folk som sitter hemma och inte gör någonting, ett smutsigt, svettigt och fult Benny- och Tommy-land där Runge kör så det ryker med intrig och passioner på liv och död.

Är någon kantor, måste hon också ha grillkiosk, den pittoreska träkåken måste ha rostiga bilvrak och bisarra bleckblåsande gamlingar utackorderade från kommunen, alla måste röka, visa humör och ta en jävel. Tyvärr fastnar motbilden snart i sin egen skruvade oförutsägbarhet.

Barbro Westling
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet