Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Lättheten försvårar

I Helena Erikssons poesi får orden nya betydelser.   I Helena Erikssons poesi får orden nya betydelser. Foto: MARINA CIGLAR

    Helena Eriksson har i sina tre senaste diktsamlingar rört sig från marken, ner i gruvan eller graven för att nu, i Skäran, skära sig loss och ge sig av upp bland trädkronorna. Det är en intressant men inte helt oproblematisk rörelse.

Jag upplevde de tidigare diktsamlingarna som vidhäftande, skrämmande i sin närgångenhet mot det mänskliga, mot mig personligen - nästan klaustrofobiska. Nu finns en annan luftighet och öppenhet som gör att texten lättar från papperet.

Det är både styrkan och svagheten med den poesi som Eriksson skriver. Hon använder språket som ett språk som bär en mening - en vilja till kommunikation som ibland nästan är desperat - men också orden som byggstenar i ett slags ljudhus och som grafiska element i en tavla. Det är också en poesi där orden får nya betydelser och där orden används i ett intrikat språkspel mellan ett jag och en text: "Det var en annan värld och jag var Utantill."

Så här har hennes poesi alltid sett ut. Men det är ljuset och lättheten som försvårar - texten behöver ett tydligt rum. Eriksson talar om en drottning som abdikerar, om en text som vill något annat, om riddare och andra män - en kärleksförklaring till en man eller ett nytt språk:

 

"den exakta balansen

mellan en besatthet och en

annan

 

Sätt att kommunicera genom

olika grader av stumhet

sidornas obegriplighet;

det obegripliga mot huden

slita sig loss ur detta

men under hettan ryggarna

fuktiga överbelysta

 

huvudets tyngd

absorberade allt ljus

Kvar bara en fiktion eller en längtan:

han bärs fram mellan de blommande träden

hon springer genom de fallande bladen"

 

    Det är vackert, men tyvärr är det inte alltid som de olika språknivåerna kuggar i varandra så bra som här.

Men hon har råd med en mellanbok, för Helena Eriksson är en av våra stora unga poeter.

Pelle Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet