Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vem bryr sig om romerna?

    Efter påtryckningar från den romska gruppen och andra tilläts professor Ian Hancock, en av världens ledande representanter för romerna, till sist att tala i två minuter till ministrar och andra på Göran Perssons Förintelsekonferens.

I konferensens slutdeklaration exemplifieras dagens rasistiska uttryck: antisemitism, homofobi och islamofobi. Men antiziganismen är bortglömd.

Fasorna som romerna i Kosovo upplevde och fortfarande upplever stod inte på någon agenda, varken på EU:s ministermöte eller under Förintelsekonferensen. Och det är alldeles tyst om de kanske 100 000 romer (av 150 000) som under och efter Natos krig i Kosovo tvingats fly undan albanernas terror.

Ett fåtal av dem har försökt återvända från flyktingtillvaro i grannländerna, framför allt Makedonien. Fyra av dessa återvändare mördades i höstas; sedan dess vågar ingen försöka ta sig hem till Kosovo.

 

    De senaste dagarna har jag fått e-post från romska flyktingar i Makedonien, förtvivlade berättelser om situationen i flyktinglägren. I höstas träffade jag bland annat två familjer som levde 18 månader som flyktingar i Sverige i början av 90-talet. De skickades tillbaka, före kriget, under hänvisning till att romer var trygga i Kosovo.

Under kriget tvingades de fly igen. Nu talar man om att bosniska flyktingar som misslyckats med att återvända ska ha möjlighet att komma tillbaka till Sverige. Men ingen talar om romerna som flydde Kosovo, både en och två gånger. Ingen hjälper dem ur deras hopplösa lägertillvaro.

De har nu i snart två år levt i provisoriska läger i Makedonien, där situationen blir allt svårare. Problemen gäller inte bara mat, sjukvård och skolgång för barnen. Flera av romerna har utsatts för överfall av albaner i Makedonien, troligen sympatisörer till den militanta UCK-gerillan i det i dag laglösa Kosovo. Romerna fruktar för sitt liv.

Och nu har romerna fått definitivt besked från Makedoniens regering, berättar en av romerna. Efter den 28 mars får de inte längre skydd i Makedonien. Ingen vet vart de ska ta vägen.

Vem bryr sig? Inte EU:s ministrar i alla fall.

Irka CederbergSenaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet