Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Är människan bättre på bio?

Gunnel Johansson och AnnaLena Efverman i ”My darling sister”. Gunnel Johansson och AnnaLena Efverman i ”My darling sister”. Foto: Bengt Alm

    På Boulevardteatern hänger tunga speglar i guldramar på scenväggen, som sig bör i ett hem där falnade filmstjärnor bor. När pigan ( Clara Norman) tyst väntar i kulissen på sin entré, syns hon samtidigt som spegelbild, mer hotfull än i verkligheten. My darling sister är ett djärvt försök att sammanföra filmbilden med teaterrummet.

På scengolvet står rullstolen som ett frågetecken - vad ska avslöjas? Hur gick det till när filmdivan Blanche ( Gunnel Johansson) förlamades? Och varför super Betty ( AnnaLena Efverman)?

Två systrar, symbiotiskt hoptrasslade och samtidigt två skådespelerskor som vuxit fast i sina respektive rollfack - det börjar lovande.

My darling sister är en rätt tunn pjäs som satsar på intrig snarare än fördjupning. Det är action som gäller och frågor hellre än svar.

När mannen kommer in i bilden spricker varje tillstymmelse till systerskap. Edward spelas av Daniel Goldmann med sympati och Valentinostuk. Om han är tjuv eller galen groupie blir aldrig klart, fast det lutar åt groupie. I hälarna har han mamma, förträffligt spelad av Inga Ålenius.

Med rivaliteten kommer nya dramatiska utspel och avslöjanden. Jag vet hur det gick till när Blanche förlamades, men jag säger inget! Om slutet ska bara antydas att det går som i svartsjukedramerna: en måste dö.

 

    När luckan i golvet slås upp och det som döljer sig ska uppenbaras, är det mamman som rusar upp ur källarhålan. Varför? Inte en susning. Men effekten är som hoppade Freud in mittemellan Bröderna Marx och Stanislavskij.

Satsningen på yta och snabba ryck förutsätter en djävulsk pregnans à la Reuter & Skoog i spelet. Gunnel Johansson är mer lady- än divalik, och AnnaLena Efvermans glimtar av komik drunknar för lätt i överspel.

Människan är bäst på bio, hävdar Joakim Pirinen. På Boulevardteatern jobbar man med frågan. Bengt Alms svartvita foton och Andreas Grills nyskrivna filmmusik ger välbehövligt stöd.

Tove Ellefsen

teater/My darling sister

Manus och regi: Josette Bushell-Mingo

Bearbetning: Åsa Rönn

Scenografi: Ulf Nordlander/Josette Bushell-Mingo

I rollerna: AnnaLena Efverman, Daniel Goldmann, Gunnel Johansson, Clara Norman, Inga Ålenius

Scen: Boulevardteatern, Stockholm

Speltid: 1 timme 20 minuter

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet