Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vår publik gnäller inte

Nerdragningarna gör att museerna tvingas att lita till sponsorer och anpassa sig efter politiska modenycker. På Historiska museet i Stockholm har det lett till att styrelseledamöterna Maja Hagerman och Janken Myrdal avgått, skrev John Chrispinsson på Aftonbladets kultursidor i tisdags.

I dag får han svar från Historiska museets chef Kristian Berg - och replikerar direkt.

    John Chrispinsson har tydligen upptäckt att museerna har det besvärligt. Det är entréintäkter och det är sponsorer och vi stackars museichefer vet inte hur vi skall komma ur den elaka statens missunnsamma grepp.

Tyvärr får han allt för mycket om bakfoten.

Det är inte så att två ledamöter av Historiska museets styrelse väljer att inte vilja förlänga sitt förordnande på grund av försämrad ekonomi. Historiska museet har bättre ekonomi än på många, många år. Vi visar bättre resultat på fler områden än på länge. Det finns nu ett bredare och större intresse för Historiska museet än under de senaste 6-7 åren.

Vi attraherar sponsorer (det skäms vi inte det minsta för) och bedriver en verksamhet som berör människor och gör museet till en angelägenhet i samhällsdebatten. Vi gör det genom att försöka fylla vårt uppdrag på ett nytt sätt. Också museerna måste inse att dagens årtal inte skrivs 1870, den tid då de centrala museerna i allmänhet bildades. Att också museerna ska främja demokratiska värden och jämställdhet, motverka rasism och främlingsfientlighet verkar för Chrispinsson, styrelseledamot i bland annat Livrustkammaren, vara en pålaga - ett krav.

Själv är jag mycket glad över att regering och riksdag fortfarande tror att museerna kan spela en roll i ett demokratiskt samhälle. Jag vet att det i museivärlden gnälls över dessa "politiskt korrekta" mål, att man på flera håll anser museiverksamheten stå utanför eller över vardagstrivialiteter som till exempel samhällsrelevans. Men vår publik gnäller inte och alla de som förvånat utifrån betraktar ankdammen gnäller inte.

Jag lyssnar hellre på dem.

    På Historiska museet har vi satt en ära i att driva angelägna frågor kring historiesyn, tolkningar, kritiska analyser och kopplingar mellan då, nu och framtid. Det kallas historiemedvetenhet och är enligt min mening en bristvara i dagens samhälle. Vi har också gjort det på smala områden, på icke-publikvänliga sätt. Att hävda att Historiska museet skulle representera en tröttande inställsamhet mot politiska modevågor är därför antingen direkt okunnigt eller illvilligt.

När Chrispinsson sedan påstår att utställningar om Förintelsen görs på bekostnad av kulturarvet blir jag upprörd. Förintelsen är alldeles uppenbart ett område där ett historiskt perspektiv är användbart för att bearbeta nutida existentiella frågor. För mig som ansvarig museichef är det viktigt att visa hur historia och kulturarv är konstruktioner, skapade och vidmakthållna av bestämda syften. Det öppnar för ett demokratiserat användande av kulturarvet. Det gör däremot inte Chrispinssons naiva uppfattning om kulturarvet som en gång för alla definierat. Som bara ska bevaras.

Visst saknas det pengar och visst är museernas beroende av extern finansiering ett problem. Det påtalade de centrala museerna utförligt i brev till regeringen så sent som för drygt ett år sedan. Vad som lätt glöms bort är att museerna trots allt har ett val. Historiska museet tillhör de institutioner som med gott samvete kan säga: vi försöker så gott vi kan. Och vi vill något. Kanske är det det som retar Chrispinsson?

Kristian Berg, chef Historiska museet

John Crispinsson svarar: Ska ni tvingas krypa för alla?

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet