Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Finns det en enda rolig humanist?

    Ur en större bok från 1955 har Frans G Bengtsson-sällskapet valt ut ett antal läsvärda minnesbilder av den lundensiske författaren. Stig Ahlgren, Barbro Alving, Gabriel Jönsson, Sven Stolpe och Eric Linklater hör till dem som bidragit med små essäer.

 

    Frans G Bengtsson redivivus heter samlingen fast Frans G:s författarskap är vid god vigör och knappast behöver återupplivas. Stig Ahlgren skriver under rubriken En rysning av lycka om när han läste om hur skalden Villon inte bara sattes på vakt utan var självskriven "att gå med in", när förbrytare plundrade teologiska fakultetens skattekista en mörk kväll strax före jul 1456. "Fick man skriva på det viset? Ja, det fick man!"

En av bidragsgivarna erinrar om Frans G:s föreläsning Optimistisk betraktelse över tidens mörker, i själva verket en konservativ och pessimistisk men uppsluppen monolog.

Jag har ibland fått frågan hur jag kan uppskatta Frans G Bengtsson, som var en konservativ pessimist. Det är väl inget konstigt. Det började i tonåren då jag efter Röde Orm läste igenom samtliga essäer och längtade efter fler.

    Det handlade helt enkelt om humanistisk lärdom presenterad med humor. Då stör inte konservatismen, tvärtom.

Finns det i Sverige i dag en enda lärd humanist som är rolig?

Gunnar Fredriksson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet