Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Finns det plats för en ny Axel Danielsson?

    – Är du fortfarande socialdemokrat?

Bo Bernhardsson, politisk chefredaktör på Arbetet, har just fått besked per telefon. Beslutet om nedläggning står fast. SAP och LO skjuter inte till pengar.

– Ja, det är jag. Men jag frågar mig om de är det.

Fredrik Gerttens film, Mordet på en tidning, är en stark skildring av Arbetets sista vecka. Den 30 september förra året läggs tidningen ner. 180 000 läsare står utan tidning. Fler än 300 har förlorat jobbet, Gertten är en av dem.

Mordet på en tidning är en partsinlaga men som sådan tydligt och konsekvent genomförd. Tonen är mer malmöitiskt kärv än sentimental. Här behövs inga stråkar, det är sorgligt nog ändå.

Kameran sveper över redaktionen, över Malmö, över demonstrationståget. Det är en nervös väntan, de flesta är uppgivna men någon ”känner på sig att det fixar sig”. Till sist ringer telefonen?

Sen återstår det praktiska. Tavlan av Axel Danielsson, mannen som grundade tidningen 113 år tidigare, plockas ner och bärs ut på Bergsgatan för en sista gruppbild.

Fyra dagar före sista numret har byggherren Percy Nilsson lagt ett bud: han satsar 20 miljoner kronor om LO och partiet lägger 20 vardera. Nix. Nilsson är beredd att höja. Men rörelsen skickar inte ens en representant till mötet, utan nöjer sig med en konsult.

Budet avvisas. Därmed blir det tydligt att det inte handlar om pengar.

LO och SAP vill inte.

Vad vill man då? Arbetet dog och inget nytt tog vid. Det talas om ”nya mötesplatser”, internet, tankesmedjor, några välskötta förbundstidningar – alla utmärkta komplement till? ja, vadå?

– Det gäller att hitta en ny Axel Danielsson och det är ta mej fan inte det enklaste, säger en representant för Transport.

Och om man hittar en Danielsson – vad gör man då?

 

 

Hanna Richter

Fotnot: I kväll klockan 18.00 visas filmen på Restaurang Kvarnen i Stockholm. Efteråt blir det diskussion med Fredrik Gertten, Bo Bernhardsson och Johan Ehrenberg.

I morgon sänds dokumentären klockan 20.00 i SVT1.

Bo Bernhardssons middagstal

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet