Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Killar träffas och mekar i garaget

Dror Feiler inleder med hjärnblödning för klarinett och dator på SOUNDS 99.   Dror Feiler inleder med hjärnblödning för klarinett och dator på SOUNDS 99. Foto: JOHN EVE OLSSON

    Harald Hult heter en klassisk eldsjäl som inte kunnat bestämma sig om han ska driva ett antikvariat, ge ut böcker eller producera och ge ut grammofonskivor. Tur att han är så obeslutsam. För det mesta blir bra.

Blue Tower Records är ett extremt skivförlag som bara ger ut fri improviserad musik. Boxen SOUNDS 99, som naturligtvis även är en bok med texten Ten years soundcheck av John Corbett, innehåller tre cd med olika förutsättningar. Först solos och små grupper, sedan ad hoc-grupper, och den tredje med Frim Storband och The Too Much Too Soon Orchestra.

En ad hoc-grupp är en tillfällig grupp. Tillfälligheter är också alltings innehåll i den improviserade musiken. Men ibland kan det bli så fritt att det blir ofritt.

 

    SOUNDS 99 börjar med hjärnblödning för klarinett och dator, signerad Dror Feiler och sedan blir allting mycket lindrigare av och med den fria eliten: Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid, Mats Lindström, Fredrik Ljungkvist, Sören Runolf, Position Alpha. Det är en supermanlig värld där killar träffas och mekar i garaget, tillsammans med tre urstarka kvinnor: Biggi Vinkeloe, Lindha Svantesson och Marie Selander.

All musik är ljud men alla ljud behöver inte vara musik. Ibland ligger SOUNDS 99 närmare poesin eller måleriet eller installationskonsten. Och ibland känns det som att sitta framför öppna spisen med en illustrerad fågelbok över Sveriges samtliga arter. En turkduva ko koooo ko, en blåmes kvirrkvirrkvirr, en gräsand kva kva kva kvack, en gråsparv tjiptjip. Det kvittrar, kvider och knäpper i landskapet.

Onekligen ett lugnande besked, eller hur? Jag menar, att all musik inte redan är färdig innan den blir lyssnad till.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet