Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Toner för vidder och hav

    Folkmusik är den enda musik som finns. Så fort fler än en människa är församlade när en stämma bryts mot en annan stämma, då uppstår en diskussion. Och då blir det folkmusik.

I den ständiga floden av cd:n med folkligt innehåll finns det skivor som sticker ut. Här är en, Luftstråk med Maria Kalaniemi och Sven Ahlbäck, så löjligt vacker och ren att man bara vill dyka ner i musikhavet och stanna där.

De säger att de vill hitta "stråkens och bälgens gemensamma andning". Men i mina öron har de hittat någonting större. All konst är ju en form av andning och här är vi tillbaka till lungan från urminnes tider, trots att materialet är i nyarrangemang. En Polska efter Johan Erik Taklax, Hästpols-ka, en Polska efter Elias Tallari, Orpolasten Polska, Polska efter Karl Ragnas.

Ahlbäcks sicksackmönstrade melodier på fiol som han lärt av Anton Jernbergs fars farfar, kringelkrokarna, hoppen över stock och sten, aldrig den kortaste vägen.

Och Marias accordeon (dragspel), fullt av sirliga för- och efterslag, lite som i ett barockstycke för klaver, uppblandat med ett lätt klagande tonfall, som i en gammal koral från Runö.

Jag blundar och ser bruna omålade savolaxpörten bakom ögonlocken, kallt rinnande vatten, stora vidder, snöklädda åkrar och hav. Och hästarnas stora, bruna ögon fyllda av tystnad. Musiken låter ålderdomlig och vis.

Mikael Strömberg
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet