Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Buy bye kultur- beauties!

    Vi lever alla - du och jag och Pål Hollender - i en missbrukarkultur. En kultur där vi, för att få en kick eller överhuvudtaget vakna till liv, behöver allt tyngre droger.

För att vi ska uppröras över att fattiga kvinnor säljer sina kroppar till rika turister eller att företagen samvetslöst utnyttjar billig arbetskraft i utlandet räcker det inte längre med att vi får rak och saklig information om eländet.

Nu måste en störd kille be sin flickvän att filma hur han mot betalning sätter på sex fattiga kvinnor.

Då börjar Dagens Nyheter diskutera svenska företags roll i Baltikum och regeringen i Lettland börjar febrilt räkna hur många prostituerade som finns i Riga. Jag önskar dem lycka till.

Vad jag är bekymrad över är inte att Pål Hollender saknar moral. Men i debatten som följde på hans film fanns inslag som gjorde mig riktigt mörkrädd. Det var de svenska kulturarbetarnas hållning.

 

    Paradexemplet utgjorde Nina Lekander och Carl Johan De Geer i debattprogrammet Folkhemmet. De stod upp och försvarade Hollender med näbbar och klor. Nina Lekander pratade bland annat om hur viktigt det var att se uttrycket i de lettiska kvinnornas ögon när de blev påsatta framför en kamera.

Nej, Lekander och De Geer förstår inte hur det är att vara fattig och utsatt. Bara berätta räcker inte. De behöver häftigare kickar för att vakna upp och drabbas. Något konstnärligt liksom.

Så nu tänker jag söka pengar från Svenska Filminstitutet. För pengarna ska jag göra en film där jag kommer att driva en tes om att svenska kulturarbetare inte vet på vems uppdrag de arbetar och att de dessutom saknar klassmedvetande.

Jag inleder filmen med att intervjua ett antal svenska industriarbetare om deras syn på problemet.

Jag avslutar filmen med att spänna på mig en löskuk i svart läder och sätta på Nina Lekander och därefter Carl Johan De Geer. Kameran kommer då att ta närbilder på deras ansikten.

Filmen tänker jag mig som en lågbudgetproduktion och jag ska be en kompis filma med en videokamera.

Pengarna från Svenska Filminstitutet behöver jag för att betala arvode till Lekander och De Geer. De är ju inte några billiga baltiska horor precis utan ersättningen till dem måste ställas i relation till deras inkomster för att överhuvudtaget vara lockande.

Jag räknar med att betala dem 150 000 var, vilket är genomsnittlig årsinkomst för ett vårdbiträde i Sverige.

Inga-Lina LindqvistSenaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet