Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tilltalet tilltalar

    Någon gång måste frågan ställas: Vad är det som gör Kulturnyheternas Kristoffer Lundström till en så ovanlig nyhetspresentatör i tv?

Rösten! – om man alltså bortser från snygga gångkläder och skäggstubb. Rösten har han från radion. Där är rösten det enda redskap som står till förfogande när det ska skapas rytm och uttryck. Lundströms röst rör sig, rycker till och gör plötsliga pauser och är osedvanligt rörlig i ett medium där röst mest används som transportmedel för texten.

Dessutom är han en av dessa sällsynta som blir levande i tv-rutan. Han sitter uppflugen på något som liknar en barstol och kroppen håller hela tiden på, knycker lite, kränger, lutar sig och kantrar en smula.

 

    Nyhetsankare som Alfredius och Elfsberg håller fortfarande hårt på rollen som ”Den objektiva sanningssägaren” som på sin höjd kostar på sig ett höjt ögonbryn. I Kulturnyheterna kan man få med sig en glimt av ironi, även ett skämt! Det liknar radions Kulturnytt, fast i tv.

Samtidigt tackar man för att programmakarna bakom Kulturnyheterna inte har fallit för jämställdhetsfrestelsen. Nyheterna i TV 4 är ett varnande exempel, att titta är som att smyga på en illa dold liaison mellan nyhetsankare som aldrig slutar att trånande beundra varandra.

Måtte ett intelligent tilltal bli mode även i tv. Och måtte 4:ans nyhetspar få ihop det inför öppen ridå. Det är på tiden!

Tove EllefsenSenaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet