Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Cohn-Bendit - en pedofil?

En ung Daniel Cohn-Bendit tolkar åt Jean-Paul Sartre vid en presskonferens i Stuttgart 1974, efter att Sartre besökt den fängslade tyske anarkisten Andreas Baader.   En ung Daniel Cohn-Bendit tolkar åt Jean-Paul Sartre vid en presskonferens i Stuttgart 1974, efter att Sartre besökt den fängslade tyske anarkisten Andreas Baader. Foto: AP

    Historien eller hämnden hinner i fatt 68-generationens ledare. Nyligen har den väldiga mediahimlen fyllts av bilder på Joschka Fischer i färd med att misshandla en polis.

En större ängel än Fischer är nu på väg att störta ned. Daniel Cohn-Bendit, studentvänsterns egen kerub, anklagas för pedofili. Han berättar i en nyligen avslöjad text från 1975 om sin tid som dagispersonal i Frankfurt: "Det hände flera gånger att vissa pojkar knäppte upp mina byxor för att smeka och kittla mig." Min flört med pojkarna, skriver Cohn-Bendit, fick en erotisk laddning.

...eller bara provokatör?

Efter dagisperioden har Cohn-Bendit blivit en man i staten och Europa: biträdande borgmästare, medlem av EU-parlamentet och en ledande grön federalist.

- Jag ville bara provocera med min berättelse. Meningen var att skaka om borgerligheten, säger han i en intervju och förnekar alla anklagelser om övergrepp. Barn och föräldrar från Frankfurt-dagiset håller med.

Många av den tidens revolutionära tänkare valde pedofiliförsvar som provokation mot bourgeoisien: Sartre, Aragon, Glucksmann, Derrida, Sollers, Simone de Beauvoir och Bernard Kouchner. De fick kraftfullt stöd från tidningen Libération.

...men redaktör gör avbön

I dag gör tidningens grundare och chef, Serge July, avbön. Den sexuella frigörelsen och emancipationen följde på 68-generationens kamp och var de kanske viktigaste segrarna. Däremot, resonerar July, drevs tillåtligheten för långt och försvaret för barnens rätt till sexualitet kom i praktiken att legitimera det kriminella.

July suckar till: "Det finns inget skäl att heligförklara Maj-68."

Uppenbart bör inte heller den tidens ledare helgonförklaras. Förföljelsen för det förgångnas omdömeslösheter kommer väl snarare att göra dem till martyrer.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet