Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ett mardrömsspel

Scen ur   Scen ur "Blod på kattens hals". Foto: JENNY CARLBERG

    Likt en Indras dotter kliver Phoebe Zeitgeist ned till jorden för att se hur det står till med demokratin. Hon möter ett rent strindbergskt elände där avståndet mellan människornas behov och samhällets krafter kan mätas i ljusår. I Fassbinders pjäs Blod på kattens hals, eller Marilyn Monroe mot vampyrerna som den alternativa titeln lyder, har den förtryckande makten trängt ända in i märg-en hos individerna. Det handlar inte längre om kapitalet mot människan, som vore valet för den senare fritt, utan om att, efter den ekonomiska utsugningen, befria männi-skan genom att suga ekonomismen ur henne. Den vampyrhandling Phoebe i tur och ordning begår mot kollektivet i slutet av pjäsen är ett sätt att få individen att resa sig igen, att sluta krypa, böna och underkasta sig de lagar som likt ett virus förgiftat samhället. Det onda är inte att söka mellan människor, utan finns i var och en. Så nog är det synd om dem, människorna, även hos Fassbinder.

 

    I ett rytmiskt, uppford-rande tempo har Henrik Dahl regisserat Teater Tribunalens ensemble som demonstrativt riktar sig mot publiken, än flörtande, än bedjande och ibland en smula skrämmande. Det sceniska tilltalet blir så en lyckad motsvarighet till den politiska kritiken: förförelsen döljer protesten, och först när vi ser denna retorik kan sakernas tillstånd förändras.

Därtill är ensemblen utmärkt och ingen kollektivism i världen kan få mig att avstå från att nämna Elisabet Svenssons Änkan, Kirsti

Torhaugs Flickan eller Fyr Torvald Strömbergs Soldaten som tillsammans med övriga onämnda, men svåra att glömma, manar mig att anbefalla föreställningen.

Claes Wahlin

teater/BLOD PÅ KATTENS HALS

av Rainer W Fassbinder

Övers: Peter Kneip och Niclas Ericsson

Regi: Henrik Dahl

Scenografi: Linn Reinius

I rollerna: Frida Röhl, Eje Wall, Kirsti Torhaug, Elisabet Svensson, m fl

Scen: Teater Tribunalen på Lido, Stockholm

Speltid: 1 tim 45 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet