ÅSIKT

Liberaler ska älska Potter

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Att Harry Potters författare J K Rowling, tack vare succén, inte går på socialbidrag längre är bra - men ändå inte det främsta skälet till att "liberaler bör älska de här böckerna", skriver Andrew P Morriss i nättidningen Smedjan ( http://www.smedjan.com ).

Trollkarlarnas värld är alldeles underbart liberal, anser Morriss. Trollkarlarna har sina pengar hos svartalverna, som är totalt hänsynslösa när det gäller att skydda kulturna. Kommersen blomstrar, sportkvastar tillverkas i hård konkurrens och Harrys kompisar ska sälja trolleriskämt i stället för att bli politiker.

Och inte nog med det ...

Det som får Morriss att jubla mest är att regeringen inte har mycket att säga till om i trollkarlsvärlden och att byråkrater framställs som stela och maktfullkomliga - i finfin kontrast till de positiva och dynamiska månglarna.

Hos trollkarlarna finns ingen minimilön och inget välfärdsdepartement. Fantastiskt, tycker Morriss: "Alla de barn som växer upp med Harry Potter tar med sig en bild av en värld där staten spelar en anslående blygsam roll. Och det är ganska magiskt."

Frågan Morriss inte ställer sig är om J K Rowling någonsin fått kraft och råd att skriva något om hon varit ensamstående, utfattig mamma i ett liberalt paradis.

Andra, mindre liberala extremister, avskyr Harry Potter. En skara bibeltrogna ungdomar i den tyska byn Schramberg utanför Stuttgart har bränt Potterböckerna på bål.

Och inte bara det: i Münsingen får barnen inte längre låna Potter på biblioteket. Kyrkorådets konservativa medlemmar är rädda för en ökad anslutning till magins och ockultismens förförda skaror.