Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det gör lite ont

    "Sometimes I feel like a motherless child, a long, long way from home." Hur många rockvarianter finns det? Och hur många berättelser som varierar temat?

Ester - ung, vacker och impulsiv - kommer hem med en unge. Det är 70-tal, den tid då flickor från alla samhällsklasser började kunna göra vad som helst, lifta hemifrån, sticka utomlands, ha fria relationer med flera män" Ester står inte ut länge hos föräldrarna i den lilla norska landsortshålan. Hon bara hoppar ut genom fönstret en natt och lämnar barnet, sovande.

Till Ester, Line Blikstads debutroman som samtidigt kommer ut i Sverige och Norge, är skriven ur barnets perspektiv. Ellen heter hon, ett stillsamt, anpassligt barn. Morfadern äger en frisörsalong, mormor tar hand om barnbarnet med ett slags harmsen glädjelöshet. Flickan är en daglig påminnelse om Ester, en värk, en skam som hon inte vill prata om. Den gammeldags anständiga modern kan aldrig förlåta dottern. Och Ester, i sin tur, kan aldrig sluta längta efter just den förlåtelsen.

 

    När Ester flyttar ihop med en konstnär i Sverige och får en ny bäbis tar hon tillbaks sin flicka. Ellen kommer dit som en främling. Den intensiva och nyckfulla Ester verkar instängd i huset, en fågel i en bur. Hon ger Ellen saft till frukost. "Mjölken är slut, säger hon och rycker på axlarna. Vi har inga pengar just nu."

Line Blikstads försiktiga prosa passar Ellen. Som många unga kvinnliga författare låter hon små ting, triviala detaljer, spegla inre tillstånd, vara sociala livsstilsmarkörer eller frambesvärja det saknade. Man inbjuds till ett barndomsrum. Föremålen kring mormodern visas, ordnade och prydliga. Morfaderns kam och sax. Esters mörkblå hatt med vida brätten, de högklackade skorna på nattduksbordet, den fulla askkoppen på köksbordet, de långa girlangerna av tidningspappersblommor som hon gjorde en dag när de skulle leka hula-hula. Det är en lite vag och mållös skrivstrategi men den gör att personerna får behålla sin levande ogripbara gåta. De viker undan från Ellen, som rök. Men så gör ju folk. Inte ens mödrar är ju bestående. Ester, i sin ofullkomlighet, sin häftighet dröjer sig dock kvar efter läsningen. Hon gör lite ont.

Pia Bergström- Edwards
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet