Aftonbladet
Dagens namn: Alexander, Alexis
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Filmhuset och försvaret

Filmhuset vid Gärdet i Stockholm i början av 1980-talet. Fönstren på framsidan ska föra tankarna till perforeringen i en filmremsa. På baksidan finns bara ett fönsteröga riktat mot militären.   Filmhuset vid Gärdet i Stockholm i början av 1980-talet. Fönstren på framsidan ska föra tankarna till perforeringen i en filmremsa. På baksidan finns bara ett fönsteröga riktat mot militären.

    Ett litet jubileum har ägt rum i all tysthet: i slutet av januari var det 30 år sedan Filmhuset vid Gärdet i Stockholm invigdes. I det nya numret av TM (Teknik & Människa) berättar Susanne Roger om hur det kom till. Det skedde efter, som det brukar heta, "förhandlingar på hög nivå". Bygget hade sannolikt aldrig kunnat genomföras utan Harry Scheins goda kontakter i Kanslihuset. Försvarsstaben, som huserar på tomten intill, rasade inför planerna. Dels låg det planerade huset för nära, dels blev höga militärer av med sina parkeringsplatser. En kompromiss ingicks: inga fönster fick finnas på västra gaveln. På rent djävulskap dekorerades den i stället med ett mot militären vänt vakande öga.

Enligt en allmänt omfattad historieskrivning - som säkert kan vara sann - satt arkitekten Peter Celsing och Harry Schein på Operabaren och skissade huset på en servett. Susanne Roger konstaterar försynt att för Celsing var estetiken viktigare än funktionen. Han förordade "nybrutalistiska" lösningar, och lät från början armeringsjärn sticka ut från väggarna. Det avstyrdes. Vi som var med minns med fasa den långhåriga, hårdsträviga mattan i entrén som många vrickade fötterna på. Men också de små, glashala marmorpölarna i foajéns röda matta, där Celsing föreställt sig att en galaklädd publik skulle ta sig en spontan svängom. Det uppskattades inte av den tidens filmstudenter, föga galaklädda. Allt detta är nu borta sedan länge. Det är nog som Susanne Roger säger: att Celsing haft skäl att vända sig i sin grav.

Gunder Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet