Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Riksteatern: "Om sanningen ska fram, Aftonbladet"

    Döm om vår förvåning när vi häromdagen på Aftonbladets hemsida tog del av den av Kulturrådet stoppade översynen Det svenska smörgåsbordet av Jan Lewin, och får se en helt ny faktabeskrivning av Riksteatern! Den text som ligger på Aftonbladets nätversion är inte den beskrivning som Riksteaterns styrelse avvisade.

Styrelsen behandlade Lewins faktabeskrivning den 27 september och på grund av dess omfattande brister, sakfel och tendentiösa värderingar ansåg styrelsen det nödvändigt att avvisa texten. Kulturrådets Anita Jonsson svarade då att deras utgångspunkt alltjämt var att utredaren och varje berörd teater skulle vara överens om just faktadelen i rapporten och bad Riksteatern komma med förslag på förändringar av Lewins text. Riksteatern författade ett förtydligande och kompletterande av fakta - alltså på intet sätt "en egen rapport".

 

    Kulturrådet ansåg att Riksteaterns förslag till förändringar var för omfattande, men lovade att återkomma med ett förslag till reviderad faktabeskrivning. Någon sådan kom aldrig från Kulturrådet, trots påminnelser.

Och i slutet av december meddelade plötsligt Kulturrådet, till Riksteaterns förvåning, att man avsåg att låta Riksteatern utgå ur översynen.

Kulturrådets beslut påverkade inte rapporten i övrigt. Senare reagerade emellertid även de andra teatrarna med kraftiga protester mot översynens framtagning och innehåll.

Ohrlanders påstående om att Riksteatern skulle "fiffla med publiksiffror" är grundlöst. Publikstatistiken finns på Riksteaterns hemsida, http://www.riksteatern.se

Anna Nystedt, informationschef på Riksteatern

Svar direkt från Gunnar Ohrlander

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet