Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Lämnad kvar

    Om man söker på biblioteket efter Astrid Trotzigs debutbok Blod är tjockare än vatten så står den bland biografierna. Boken som hon skrev som 25-åring var en klarsynt och osentimental undersökning av vad det betytt för hennes identitet att växa upp med svenska föräldrar men hela tiden veta att hon är född i Korea och att hennes riktiga mamma övergav henne.

Astrid Trotzigs nya bok, som är en roman, speglar också övergivande och identitet. Men Anna, som en tidig morgon lämnar man och ettårigt barn och försvinner utan förklaring och utan ett spår, är en helsvensk 29-årig bibliotekarie. Ibland undrar jag om jag minns rätt består av korta texter, inre monologer eller dagboksnotiser som föreställer tankarna och reflektionerna hos de närmaste: mannen, mamman, väninnan, pappan. Samt kriminalkommissarien som utreder fallet.

Det är ju en klassisk deckaröppning men Trotzig har inte alls det uppsåtet. Det är mer frågorna än lösningen som intresserar henne, vad som händer i tomrummet när dagarna går och man inget får veta. Vad dolde Anna? Hur kunde hon som verkade så bunden vid sonen bara stänga dörren och lämna honom. Alla glider i minnena, ljuger lite som tröst. Väninnan vet att Anna åt antidepressiv medicin, mannen nämner det inte, modern vill inte tro det. De korta texterna framstår antingen som undvikande, tafatta eller friserade.

 

    Men medan styrkan i den förra boken låg i det liksom tomhänta, lakoniska språket uppfattar jag det här som brist, som "språklöshet" hos de olika personerna. Banalitet kan vara gripande och talande i dokumentära inslag där andra bilder och fakta ekar runtom. I sångtexter kan tre små ord säga allt.

Men återskapad i romanröster, som här, blir summan ett slags realismens stumhet. "Den sorg jag känner går inte att beskriva" är pappans första mening. Och jag kan förstå att författarinnan är ute efter just den vanmakten. Men varför ska jag dela den? Och varför får jag så lite upplysningar om Anna att jag omöjligt kan förstå henne? Också läsaren blir övergiven.

Pia Bergström-Edwards

roman/Astrid Trotzig

Ibland undrar jag om jag minns rätt

Albert Bonniers Förlag

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet