Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Inte bara talibaner river

    Nu krossar talibanerna statyer i Afghanistan. Visst är det tråkigt även om de stora gestalterna i Bamiyan-dalen alltid tyckts mig mer uppseendeväckande genom sin storlek än genom sin konstnärliga utformning.

Men sådan ikonoklasm har varit ett mer kristet än muslimskt fenomen. Islams segertåg inleddes i två av de äldsta kulturländerna – Mesopotamien och Egypten. Där står monumenten kvar som vi vet. Fast vad det kristna bildstormandet beträffar behöver vi inte nöja oss med att tala om Bysans och tidig kristenhet. Vi har det på närmare håll. Både i rum och tid.

Den som vill se sköna nederländska altarskåp från renässansen har ingenting att finna i Holland. Där förstördes de av religiöst nit. Men eftersom Mälardalen inte utsattes för någon bildstorm kan man exempelvis bege sig till Västerås.

Det brittiska barbari som förstörde de stora timuridiska monumenten i Herat var dock inte av religiöst slag; där revs i det Stora Spelet om Asien av praktiska skäl för att få ett friare skjutfält. För ett krig som inte blev av.

Jan MyrdalSenaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet