Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Dunkel hägring

Stig Engström och Catherine Westling i   Stig Engström och Catherine Westling i "Krossat glas" på Växjö Teater. Foto: JOAKIM STRÖMHOLM

    "Vad vill du berätta?" frågar husläkaren sin patient Sylvia som plötsligt inte längre kan känna och röra sina ben. Han är en inte så konventionell läkare som tror att när vi insjuknar psykiatriskt sker det i grupper på två, tre, inte enskilt. Således drar han även in Sylvias korrekte affärsman Phillip och under samtal växer sjukdomsbilden ut och inbegriper äktenskapligt samliv, lögner, drömmar, svek och sexuell oförmåga.

Med sin pjäs Krossat glas från 1994, som i Växjö och Björn Melanders regi nu haft Sverigepremiär, skildrar 79-årige Arthur Miller en grupp Brooklynbor i slutet på 30-talet. Texten är fylld med New York-nostalgi om att fynda på Orchard Street och skjuta kaniner med slangbella på Coney Island men dess kärna rör vid frågan vad är en jude. I Tyskland pågår judeförföljelsen.

 

    För Sylvia är det som sker i Tyskland verkligt och berör henne starkt. För hennes make Phillip ( Ingvar Haggren) gäller däremot att markera avstånd och själv vara stark. Miller dukar upp dessa fragment och förhållningssätt, kryddar med korsande erotiska attraktioner och hysterin som gåta, för att visa en publik av i dag hur det personliga faktiskt hänger samman med historien, med politiken?

 

    På Växjö Teaters lilla tittskåpsscen är det jazzig New York-känsla och klarinettsolon som virar sig in i replikerna, snyggt svart-vitt dokumentärfoto projicerat på höga, svängbara skärmar. Men föreställningens yttre svarar inte mot något sammanhang i djupare dramatisk mening. Skådespelarna hanterar texten med auktoritet och ett slags saklig inlevelse (Melanders regi är dock så realistisk att scenarbetarna tvingas bära Li Brådhe mellan scenväxlingarna), men Millers pjäs spretar åt olika håll, minns än det ena, antyder något av det andra, och kommer så, tröttsamt enahanda, tillbaka till sin stillastående fallstudie.

"Hon vet någonting", stegrar Stig Engströms doktor förväntningarna men tyvärr, detta någonting förblir en morot och dunkel hägring.

Barbro Westlingteater/KROSSAT GLAS

av Arthur Miller

Övers: Kerstin Gustafsson

Regi: Björn Melander

Scenografi: Charles Koroly

I rollerna: Ingvar Haggren, Li Brådhe, Stig Engström, Catherine Westling, Kajsa Ernst m fl

Scen: Regionteatern Blekinge Kronoberg, Växjö Teater

Speltid: 2 tim 15 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet