Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Trött, tröttare, tröttast

2 x Ekelund - ny pjäs och ny bok:

Gorki Glaser-Müller och Kajsa Bramsvik i   Gorki Glaser-Müller och Kajsa Bramsvik i "Den tröttaste människan på planeten". Foto: LENA ASON

    Att kalla Malmöförfattaren Fred-rik Ekelunds nya pjäs för den tröttaste är kanske att ta i, men jag kan inte förtiga att både pjäsen och innehållet har gjorts många gånger tidigare. Ni vet, framgångsrikt yngre medelålders par som har allt kommer hemvinglande på natten från finare middag med munnarna fulla av hur värdinnan serverade Chablis till köttet och dessutom snackade på bredaste skånska. Hahaha, så hysteriskt roligt och så lite musik och mer att dricka medan frågan vad man och hustru ska göra nu, och av sina återstående liv, hålls stången.

Tur för dom, och för Ekelunds pjäs, att en äkta tjuv gömmer sig i lägenheten. Inte bara tjuv nämligen, utan invandrare och knarkare också.

 

    Så kan den striptease börja där paret visar varandra vilka de egentligen är, guldäggscopyn Niklas ( Henry Stiglund) som kastar sig längre och längre ut i självupptagenhet och förakt för andra, bitskt sekonderad av frun Mie ( Kajsa Bramsvik) medan Antonio ( Gorki Glaser-Müller) får allt mer på fötterna (varit hela jorden runt, har en bror som är muerta och, dessutom, vinner över

Niklas i schack).

En 80-talsblank yuppieversion av Vem är rädd för Virginia Woolf? - en föreställning i spegelsvart inredning och glittrig lurextopp, där svartskallen är autentisk medan de perverterade vitingarna till sist når fram till sig själva som levande döda.

Anette Norbergs regi är rörlig, fysisk, skådespelarna driver upp replikerna på hög oktan, men mot det schablonartade i text och personteckning hjälper det föga.

Barbro Westling

...och närmare Malmös själ

 

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet