Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Saknas: 250 miljoner

   Kanske får den siste korrespondenten packa väskorna och fara hem snart. Farhågorna växer inför regeringens proposition om SVT och SR. Det kostar en massa pengar att sända analogt (400 miljoner per år) och digitalt (200 miljoner på sikt) samtidigt.

Fram till förra året betalade Teracom, som bygger de nya masterna, 250 miljoner om året till den fond, Rundradiofonden, som finansierar stats-tv:n och radion. Men nu är Teracom kvitt och ett stort svart hål på 250 miljoner har öppnat sig.

...så då får vi låna

Staten borde gå in och täcka det här. Ägarna måste visa att de menar allvar, försvara public service och täcka underskottet. Men den vill inte. I stället föreslår propositionen att pengarna till verksamheten ska lånas upp.

- Det betyder att vi måste låna till konsumtion, säger Jan-Olof Gurinder, informationschef på SVT.

Tanken är att framtiden ska betala när skulden faller ut. Våra barn kommer att få betala vårt dagliga tv-tittande. Eller som Onoff brukar skriva: Köp i dag - betala i morgon.

Propositionen innebär också att landsbygden vunnit. De självständiga regionala redaktionerna ska behållas och producera 55 procent av programmen. Det blir också i framtiden två nyhetsredaktioner och reklam tillåts inte i sidoverksamheter som barntidningen Bolibompa eller på SVT:s webbsite.

...och avskaffa helgnyheterna

För den digitala nyhetsredaktionen, SVT24, är framtiden oklar. Man har inte råd att sända på helgerna, vilket ju påminner om de tv-fria onsdagar som fanns på 50-talet. Meningen är nog att man ska ägna helgerna åt stilla reflektion och bibelstudier.

Samtidigt växer skogen av tv-master över landet. Snart är det bara programverksamheten som står hindrande i vägen för att fullända organisationen.

Gunnar Ohrlander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet