Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Allt stämmer i den lilla världen

Per Planhammar   Per Planhammar Foto: CATO LEIN

    Medan vindarna och snöbyarna viner kring barndomshuset på norra Öland ångar det varmt ur tekoppen och författaren begrundar sin uppväxt i Sydafrika, minnet av sina föräldrar, framförallt fadern som nu är död, och sitt eget misslyckade äktenskap. Vad var det som egentligen hände och varför blev det som det blev? Någonstans i huset slumrar den älskade sonen för vars skull författaren Daniel skriver Tims bok. En dag ska iallafall han ha en chans att komma nära och kanske förstå sin far.

Per Planhammars roman befinner sig välskrivet fjärran från vimlets yra. Den återger vardagliga faderliga omsorger, omhuldar det meningsfulla minnet och även i Planhammars språk finns ett betryggande lugn. Familjebilderna från apartheidens Sydafrika är känslomässigt skarpa och fysiskt förnimbara men det är i den lilla världen som Planhammars pappa och författare, inte utan visst välbehag, försvarar sina ställningar.

 

    Denna självklokhet, såklart har den ingen plats för en stökig kvinna som Nadia. Barnets mor förvisso, men en mor som födde svärande och fortsätter sprida samma oro som den oregerliga och mångnationella familj hon kom från. Nej, hon måste hållas borta, liksom ormen från paradiset.

Så kan det lilla livet gå sin stilla och självtillräckliga gång, från advent till lucia i romanen, och inte bara Tim finner till sist en flicka att leka med. Även Daniel fattar försiktigt tycke till den kvinnliga fotografen i granngården. Allt stämmer.

Barbro Weatlingroman

Per Planhammar

TIMS BOK

Wahlström & Widstrand

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet