Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Något saknas

    Knapp och gåtfull, sådan är Margareta Lindholms nya roman på 107 glesa sidor. Den tillbakadragna Etel arbetar som privatchaufför åt frun på landet, skjutsar henne till läkarbesök på regelbundna tider, sköter däremellan herrskapets båda bilar och besöker ortens lånebibliotek. Jämsides med denna händelsefattiga rutin löper Etels tillbakablickande berättelse om sin uppväxt och det närmast symbiotiska förhållandet till sin psykiskt sjuka syster Johanna, en karg berättelse som blir alltmer smärtsam att följa.

Etel och människorna är en titel som signalerar ett stort grepp. Men varken om Etel eller människorna får vi egentligen veta så mycket. Systrarna levde i fattigdom och isolering, föräldralösa, på landet. Men det är en märkvärdigt konturlös skildring av deras ensamhet. Ingenting i texten skvallrar heller om att det är en ung kvinna, Etel, som fixar med bilarna, trivs i sin uniform och utan att tveka skjuter hunden som blivit ålderstigen. Man hajar till över den plötsliga konkretionen då caféets jukebox spelar Hep Stars. 60-tal alltså.

Det är som om Margareta Lindholm har velat behålla styrkan i sin berättelse genom att inte klä den i för många ord. Man anar ett patos men saknar framförallt det utelämnade och obeskrivna.

Barbro Westling

roman

Margareta Lindholm

ETEL OCH MÄNNISKORNA

Anamma

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet