Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Artes - bara för kretsarna?

Nya Artes, med cd. Bland skribenterna finns kulturcheferna Mikael van Reis, GP, Maria Schottenius, Expressen, och Håkan Jaensson, Aftonbladet. Här recenseras numret av Peter Luthersson, som nyligen avgick som kulturchef på SvD.   Nya Artes, med cd. Bland skribenterna finns kulturcheferna Mikael van Reis, GP, Maria Schottenius, Expressen, och Håkan Jaensson, Aftonbladet. Här recenseras numret av Peter Luthersson, som nyligen avgick som kulturchef på SvD.

    Redan omslaget gör mig orolig. På den anspråksfullt anspråkslösa vita kartongen finns en liten cd-ficka med tillhörande cd. Ingenting förefaller mig fånigare än sådan där tidsenlighetsexhibitionism.

Det är som de där fotografierna man brukar hitta i klipp från förra gången världen blev teknikberusad, på 1920-talet. En tant sitter med huvudet fullt av rullar och pinnar. Sladdar försvinner åt alla håll. I bildtexten står det: "Ovanstående föreställer icke någon sorts hems-kare bolsjeviktortyr, som man lätteligen kunde tro, utan har enbart avseende på den moderna Evas förskönande, sig själv till nöje, männen till glädje och medsystrar till bitter avund." Jo, den som följer med sin tid håller förstås reda på vad "permanent hair-waving" är för något. Och bifogar cd.

Inte blir jag mindre orolig när jag läser förordet.

Två nya redaktörer har trätt till, Jan Arnald och Anna Brodow. Ett nummer om "kvalitet" har de ställt samman.

Nu skall de förklara sina avsikter: "Det är lätt att misstänka ett "kvalitetsnummer" av Artes - "Akademiernas Tidskrift" - för konservativa böjelser. Vi hoppas verkligen att så inte är fallet."

Vad är det redaktörerna hoppas? Att de inte skall bli misstänkta? Att de inte har konservativa böjelser? Att börskursen för Astra Zeneca inte skall gå ner? Omöjligt att säga.

Och det där med "kvalitetsnummer". Sådana gjorde de föregående redaktörerna, Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt, gång på gång. Ja, inte nummer som handlade om kvalitet. Men nummer som rymde kvalitet.

    Min oro ger inte med sig när jag börjar bekanta mig med innehållet. En enkät där mer eller mindre framstående så kallade kulturpersonligheter svarar på "fem frågor om kvalitet". "Mitt mål med ett konstverk är inte att göra något bra", skriver Ernst Billgren. Och man tror honom gärna. "Schlegel vill blotta språkets fundamentala oförståelighet istället för att skyla över den med konvention och kommunikation", skriver Jörgen Gassilewski.

Jag skyndar mig att bläddra till en annan avdelning. Där försäkrar Anna Hallberg att Stig Larsson åtnjuter "stort kulturellt kapital". Verkligen? Hos vem? Så följer litet nattståendet lallande av stolpskottet i egen hög person, Stig Larsson. Jag bläddrar. Så synd, tänker jag. Nu gör man inte längre Artes för läsarna. Utan för kretsarna.

Peter Luthersson

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet