Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Såphala dockor

Ironisk dockteater.   Ironisk dockteater. Foto: TONY ÖSTERMAN

    Vissa samhällsfenomen behöver bara härmas rakt av för att komiken ska infinna sig. När Marionetteatern nu äntligen ger fjärde delen av sin såpaparodi Happy Hour! är det inte bara de träffsäkra, ironiskt platta replikerna, eller det goda handlaget med dockorna som roar, utan kanske allra främst den omsorgsfulla scenografin och ljussättningen. Några snedbelysta soptunnor framkallar 40-talets gangsterfilm, en bar i vinrött sopar rent med svensk televisions samlade såpascenografier och en ambulerande astrolog i motordrivet fordon lägger otaliga hollywoodska och svenska filmslut långt bakom sig.

 

    Harry Nidings nedriga äventyr som hotar Dolly Persson och värdshuset Glada Ankans existens är bara toppen på skamligheterna som tar sig rent oanständiga uttryck; ja denna gång går det hela så långt att de utsatta dockorna bokstavligen försöker slita sig loss från de trådar som tycks styra deras öden. Sällan har väl den filosofiska determinismen gestaltats så handgripligt.

Kanske består kongenialiteten i Happy Hour! i att just såpans mekanik så obönhörligt genomskådas av att rollerna är mekaniska, fyllda av det konstgjorda liv som aldrig kan bli annat än trä och tyll. Hur som helst är denna sista del i Marionetteaterns serie en föreställning betydligt större än sitt format. Och man vet aldrig med såpor, trots aviserade slut tenderar de att dyka upp igen.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet