Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hur öppet var det - egentligen?

    Med anledning av Olof Lagercrantz 90-årsdag har en mindre kulturstrid brutit ut. Johan Lundberg har i Svenska Dagbladet, SvD, hävdat att Lagercrantz förvisso inte varit den svenska modernismens centralgestalt, och Stefan Jonsson har i Dagens Nyheter, DN, försvarat de exalterade födelsedagshyllningarna och upprepat att DN:s kultursida under Lagercrantz ledning erövrade initiativet i 60-talets offentliga samtal.

Ingen skugga må falla över den storartade stilisten, polemikern och känselkroppen Olof Lagercrantz. Men nog har man en tendens på DN:s kultursida att banalisera historieskrivningen. Vi som var med minns ju att bara en del av den offentliga debatten kunde föras hos "Olof" och "Herbert". Det filosofiska (för att inte tala om det teologiska) samtalet på kontinenten gav sällan eko i DN:s spalter. Var DN:s kultursida modernismens högborg var den också den analytiska skomakarfilosofins.

Viktiga delar av det 60-tal som man nu ofta skriver om på de stora kultursidorna i Frankrike och Tyskland fick vi DN-läsare aldrig veta något om. Som tur var höll Karl Vennberg en del fönster öppna i Aftonbladet. Tusen blommor blommade på kontinentens fält men för Lagercrantz disciplar var sikten ofta skymd av svenska krusbärsbuskar.

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet