Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Äntligen – en gräns som öppnas

    Det stängs många gränser i dag. Men det finns de som gör tvärtom. Mohawknationen har enligt gamla avtal suveränitet över ett område som sträcker sig över gränsen mellan USA och Kanada. På området finns en gränsövergång, en bro, som nationen brukar öppna en gång per år för att manifestera sin enhet.

Nu har mohawkernas råd beslutat att den dagen i år ska vara den 19 april, vilket lägligt nog är dagen innan de stora protesterna i Quebec (A20) mot frihandelsavtalet FTAA (ett försök att skapa en hyperversion av Nafta för alla amerikanska stater). Detta kan ha att göra med att tullen i fjol gjorde en omtalad politisk intervention, när den stoppade aktivister från övriga 33 stater från att ta sig till ett tidigare frihandelsmöte i kanadensiska Windsor. Ya Bastas (de vita overallerna) avdelning i New York mobiliserar nu för att så många som möjligt ska ta den vägen, i syfte att understryka den ömsesidiga solidariteten.

Kanske är det Marcos och hans gerillas omdefiniering av den etniska mobiliseringen som stolt öppenhet inför resten av världen, som inspirerat mohawkerna – kanske inte. Men att gränserna, och kontrollen över dem, blir en allt viktigare stridsfråga i konflikten mellan den privilegierade och resten av världen, är alldeles klart.

Mats DelandSenaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet