Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En klassträff utan fullträff

Östgötateaterns ensemble har utgått från sina egna erfarenheter när rollfigurerna arbetats fram.   Östgötateaterns ensemble har utgått från sina egna erfarenheter när rollfigurerna arbetats fram. Foto: ANDERS KRATZ

    Klassträff, hur kul är det? Barbro Smeds nya pjäs utgår från att det nog inte är så roligt och låter därför de femtio år gamla klasskamraterna mötas under förberedelserna kvällen innan. Åkaren, pingstpastorn och programledaren, före detta journalisten, avdelningschefen på Volvo, genforskaren och så skulptören och klassens progressiva fröken från -68. En efter en dyker de upp, de flesta motvilligt, och berättar om vilka de blivit i sina liv.

Det blir mycket allmänna utsagor och inte speciellt intressant. Om jag fattat saken rätt är just det själva poängen med Klassträffen, att den inte handlar om spektakulära eller anspråksfulla personer, utan om de småtråkiga, definitivt vuxna och lite lagom. Även de löjliga ska väl ha rätt till lite uppmärksamhet och inte bara nynazisterna, som Kyri Sjömans ensamstående knytbluspsykolog uttrycker saken.

 

    Tanken är vällovlig och för den står både Barbro Smeds och Östgötateaterns ensemble som varit med och arbetat fram pjäsens rollfigurer utifrån sin egna erfarenheter. Kollektivt visar de upp representanter ur en åldersgrupp som fasar för det åldrande som stundar men ännu drömmer om att bli lyckliga människor. Men det blir inte så kul eller intressant.

Till formen är Klassträffen lik 70-talets frejdiga politiska teater då det i fragment träds fram och bekänns, konfronteras eller blickas tillbaka, och blandas upp med lite sweet music. Men det är ack så blekt det som bjuds år 2001. Claës Weinars CG bär ett helt livs raseri i sin knutna gestalt men säger nästan ingenting om varför han är så besviken och arg. Genom Bo Höglunds kompakta salvelsefullhet som pingstpastor tränger egentligen intet genom, allra minst att han önskar de andras förlåtelse. Pamela Holmbergs Lena har gjort en klassresa men riktigt vad den inneburit, mer än att hon blivit framgångsrik och ensam, får man inte veta. Vi kräver mer för nästa träff!

Barbro Westlingteater

KLASSTRÄFFEN

av Barbro Smeds

Regi: Barbro Smeds

Scenografi: Lotta Nilsson

I rollerna: Kyri Sjöman, Gunnel Samuelsson, Willy Boholm, Bo Höglund m fl

Scen: Östgötateatern, Norrköping

Speltid: 2 tim 45 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet